Wat er met je huid gebeurt als je een goede nachtrust hebt

Nog een reden om ervoor te zorgen dat je elke nacht acht uur slaapt.

Enjoying Christmas Morning With Her Beautiful Dachshund in Bed

We weten dat we elke nacht acht uur slaap nodig hebben. We handelen er echter niet altijd naar. Van een spannende Netflixserie tot een avondje borrelen met vrienden: er zijn zoveel redenen om een uurtje slaap in te leveren. Maar er zijn ook zoveel redenen om wél in te zetten op die acht uur. Zo is het onder andere erg goed voor je huid.

Huidherstel

Een prachtige huid kun je voor elkaar spelen door te letten op je voeding, door de juiste skincare-producten te gebruiken, door regelmatig naar de schoonheidssalon te gaan en door er goede slaaphygiëne op na te houden. "Tijdens je slaap nemen de niveaus van het stresshormoon cortisol af, wat de huid helpt om te herstellen van de dag", legt huidspecialist Lucy Macdougald uit aan Marie Claire Australia.

Je huid de tijd geven om te herstellen is belangrijk voor een egale teint, maar het heeft nog een voordeel. Slaap je genoeg? Dan kun je ook vroegtijdige tekenen van huidveroudering tegengaan. "Als we slapen, geeft ons lichaam het belangrijke groeihormoon af dat de collageenproductie ondersteunt." Collageen is een eiwit dat de huid elastisch houdt. Het kan dus voorkomen dat fijne lijntjes ontstaan.

Hoeveel uur slaap?

De algemene richtlijn luidt natuurlijk dat je ongeveer acht uur slaap per nacht nodig hebt. Maar is dat ook voldoende voor je huid om optimaal te herstellen? Om die vraag te beantwoorden, moet je iets meer weten over je slaapcycli. Een slaapcyclus duurt ongeveer 90 tot 110 minuten en bestaat uit vier fases. De eerste drie fases worden ook wel non-REM genoemd, daarna volgt je REM-slaap. Tijdens deze fase verwerkt je lichaam indrukken, gedachtes en emoties. Ook is de REM-slaap belangrijk voor huidherstel. Tijdens je REM-slaap zijn al je spieren volledig ontspannen (behalve de spieren die je nodig hebt om te ademen en die van je ogen). Tijdens dit proces neemt je stressniveau af en koelt je huid af. Hierdoor is het mogelijk voor collageenproductie om op gang te komen.

Je wilt per nacht meerdere keren een slaapcyclus doorstaan om je huid optimaal de tijd te geven om te herstellen. Het liefst zo'n vijf keer. Afhankelijk van de duur van je slaapcyclus kun je dus het beste tussen de 7,5 uur en 9 uur slapen.

Overigens is het het beste om een uur voor het slapengaan je nachthuidverzorgingsroutine te doorlopen. Je skincare heeft dan voldoende tijd om in je huid in te trekken.

Bron: Marie Claire AUS | Beeld: iStock