Jouw huis een make-over geven? Hier kun je rekening mee houden

5 key stappen voor een fris interieur!

Soms heb je van die momenten dat je je interieur helemaal op zijn kop wil zetten. Misschien staat de kleur van de muren je niet meer aan, wil je de indeling veranderen of wil je compleet switchen van interieurstijl. Wat de reden er ook is: bij een make-over komt het een en ander kijken. Het is dan ook goed om rekening te houden met een aantal zaken. Hieronder zetten we het voor je op een rij.

Stap 1. Ruim spullen op en berg deze goed op

Voordat je aan de slag kunt, is het belangrijk om jouw woning eens goed op te ruimen. Leg spullen opzij die voor jou veel waard zijn en berg deze netjes op. Je wil natuurlijk niet dat deze waardevolle spullen tijdens het klussen worden beschadigd of verloren raken. En om voort te borduren op het zuinig zijn van spullen: het afsluiten van een inboedelverzekering is sowieso een goed idee. Deze verzekering zal dan niet de schade dekken die je zelf aanbrengt, maar wel door bijvoorbeeld brand- of stormschade. De inboedel verzekeren is niet verplicht, maar wel een aanrader: vooral als je een aantal dure meubels, elektronica of accessoires in huis hebt staan.

Stap 2. Inspiratie opdoen van wat je écht wil

Nu het huis volledig aan kant is, is het belangrijk om inspiratie op te doen van wat je daadwerkelijk wil. Waarschijnlijk heb je van tevoren Pinterest al helemaal uitgespeeld, maar het is ook belangrijk om het écht voor je te kunnen zien. Struin bijvoorbeeld eens meerdere woonwinkels af en neem woonmagazines mee naar huis. Een goede tip is om een moodboard te maken. Knip producten, stijlen en voorbeelden uit van de magazines en plak deze op een groot bord. Zo kun je precies zien welke stijl jij mooi vindt en hoe jouw woonkamer er volgens jou uit moet komen te zien.

Stap 3. Geef je oude meubels een touch up

Misschien heb je een aantal meubels in jouw woning staan die je ook kunt gebruiken in jouw nieuwe interieur. Soms is het wel nodig om deze meubels een tweede leven te geven. Geef die oude eikenhouten kast bijvoorbeeld eens een opknapbeurt. Ontvet de kast, schuur de kast en geef deze een mooi kleurtje. Denk bijvoorbeeld aan matzwart: dit past in zowel een industriële stijl, maar staat ook goed in een landelijk interieur. Wil je de houten kleur behouden, maar wil je dat de houtkleur bijvoorbeeld een oude look krijgt? Dan kun je een beits gebruiken, of maak een goedje met azijn en staalwol. Smeer dit op de kast en voilà, een kast met een oude uitstraling is gecreëerd.

Stap 4. Verf de boel

Verven: een kleine verandering die een groot verschil kan maken. Je kunt met een andere kleur op de muur binnen een mum van tijd een heel ander sfeertje creëren. Wil je bijvoorbeeld meer rust in de woonkamer, of wil je graag oosterse kleuren terug laten komen? Het in ieder geval goed om voor een totaal andere kleur te kiezen dan de huidige kleur. Bovendien is het een goede tip om alle muren van de kamer te verven: zo zorg je voor een soort cocoon-momentje, dat sfeervol aan zal voelen.

Stap 5. Zorg voor de finishing touch

De muren zijn geverfd en de meubels zijn klaar om op hun plek gezet te worden. Denk bovendien eens na over een totaal andere indeling. Verplaats de banken, zet de planten op een ander plekje – dat natuurlijk wel voldoet aan de verzorgingswensen – en draai bijvoorbeeld de eettafel een kwartslag. Wanneer de indeling naar jouw wens is, is het belangrijk om te zorgen voor de finishing touch. Ga op zoek naar bijpassende accessoires, zoals sierlijke kussens of een mooie spiegel. Accessoires maken het interieur namelijk een geheel.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Alpina.

Beeld: Unsplash, Drew Coffman

Laatste nieuws