Zo maak je een ruzie met een ver familielid weer goed

Er zijn meerdere dingen waar je tijdens het gesprek op kunt letten.

Ruzies komen in elke familie weleens voor. Als je bonje hebt gehad met je ouders, is de kans groot dat jullie dat snel uitpraten. Maar wat nou als je in de clinch hebt gelegen met een ver familielid? Hoe ga je te werk bij het aanpakken van zo'n conflict?

Band herstellen

Laten we vooropstellen dat alleen jijzelf kunt besluiten of je een ruzie met een familielid wilt bijleggen. Vaak is die beslissing niet makkelijk, zeker niet als het een grote ruzie is. Het kost tijd en moeite om de band tussen jullie te herstellen. "Het kan het belang van familieconnecties blootleggen", aldus counselor Anthony Purnell. Het bijleggen van de ruzie lukt alleen als beide partijen het willen. "Ze hebben dan het gevoel dat ze hun woede hebben verwerkt en dat ze het er open met elkaar over kunnen hebben, terwijl ze ook zicht houden op het ultieme doel: het herstellen van de band."

Echt vanuit jezelf

Het is volgens Purnell enorm belangrijk dat je zelf de ruzie wilt bijleggen en het niet doet om anderen te pleasen. "Dat is dan fijn voor hen, maar heeft alsnog een verwoestend effect op degenen die bij de kern van de ruzie betrokken zijn." Ook als je het gevoel hebt dat er nog meer onderlinge spanningen zijn, is het niet altijd een goed idee om een ruzie bij te leggen. "Als er niets te winnen valt of als je het idee hebt dat je wordt uitgebuit. Eenzijdige relaties kunnen veel energie kosten."

Hoe je te werk moet gaan

Stel, je hebt besloten dat je de ruzie met je verre familielid wilt bijleggen. De ander staat er net zo in als jij: jullie hebben het gevoel dat er in de toekomst blijvende rust mee wordt gecreëerd en dat jullie er allebei goed aan doen. Hoe ga je dan te werk? Allereerst: respect voor elkaars grenzen is het allerbelangrijkst. "Dit laat zien dat je de ander als persoon, in diens eigen recht, accepteert", aldus Purnell. Daarnaast is het slim om de ruzie op neutraal terrein uit te praten. Als de een zich ergens meer op diens gemak voelt dan de ander, kan dat ervoor zorgen dat de band minder goed herstelt dan je had gehoopt.

Een derde tip is om er geen andere familieleden bij te betrekken, tenzij je een neutrale partij kunt vinden die de bespreking kan begeleiden. Houd altijd het overkoepelende doel in je hoofd en bedenk je continu hoe de ander zich heeft gevoeld in de situatie. Door er allebei voor te zorgen dat de ander zich gehoord voelt, voorkom je een hoop misverstanden en opgekropte emoties. Tot slot: spreek wel altijd vanuit "ik", niet vanuit "jij". Je neemt dan niet alleen verantwoordelijkheid voor je eigen daden en gevoelens, maar zorgt er ook voor dat je niet verwijtend overkomt. Succes!

Bron: METRO UK | Beeld: iStock