Ha: dagdromen kan een aantal grote mentale gezondheidsvoordelen hebben

Good to know!

Dagdromen, we betrappen onszelf er regelmatig op. Maar er is geen enkele reden waarom je je ‘betrapt’ moet voelen, dagdromen heeft namelijk ook veel voordelen!

Chris Griffiths en Caragh Medlicott

Volgens Chris Griffiths en Caragh Medlicott, auteurs van The Creative Thinking Handbook, is creativiteit tegenwoordig een soort van ‘mysterieuze kracht’, zo laten ze weten aan Stylist. “Iedereen wil meer creativiteit, maar velen weten niet hoe je het krijgt. En gelukkig is dagdromen één zekere manier om al die innovatieve radartjes in je hoofd in actie te laten komen.”

In een studie van de Universiteit van Calgary – uitgevoerd door Julia Kam – wordt beweerd dat dagdromen in verband staat met creativiteit. “Dagdromen zorgt voor een toename van alfagolven in de frontale cortex van de hersenen, wat vaak in verband gebracht wordt met meer creativiteit.”

“Cruciaal is dat deze studie werd uitgevoerd bij deelnemers die alledaagse taken uitvoerden. De ‘creatieve geest’ was daarbij alleen maar van toepassing als de deelnemers op een ‘vrij bewegende’ manier aan het dagdromen waren. Hierbij telden piekeren en piekeren over het verleden dus niet mee”, aldus de auteurs. En die resultaten logen er niet om.

Het helpt bij het oplossen van je problemen

Allereerst kan dagdromen helpen bij het oplossen van je problemen. Meestal wil je het liefst vluchten als je met een probleem zit, en met dagdromen kun je dat zeker doen volgens de studie. “Het lijkt er vaak op dat hoe meer je worstelt, hoe meer je vast komt te zitten”, leggen Griffiths en Medlicott uit. “Wat is er dan beter dan erachter komen dat het nemen van een break je kan helpen om je probleem op te lossen?”

“Uit een andere baanbrekende studie van de Universiteit van British Colombia bleek dat wanneer we dagdromen, onze hersenen juist oplichten met activiteit”, leggen ze uit. “Dagdromen stelt ons in staat om vele delen van onze hersenen tegelijkertijd te activeren, waardoor het een geweldige troef is voor het maken van verbindingen. Dagdromen kan dus ‘onbewust’ de oplossing geven waar jij naar op zoek bent.”

Het vermindert stress en angst

Een ander voordeel van dagdromen is dat het stress en angst kan verminderen. “Wanneer onze gedachten gericht zijn op de buitenwereld – wat een stortvloed aan eisen en stress kan geven – hebben we soms de neiging om deze toestand aan onszelf terug te koppelen”, leggen de auteurs uit. “Het is daarom ook niet verrassend dat dagdromen het tegenovergestelde effect kan hebben.”

De heren vertellen dat uit een onderzoek van psycholoog Kalina Christoff bleek dat dagdromen kan helpen om de gevolgen van stress en angst weg te nemen. “Dagdromen is belangrijk om onze geest wat ademruimte te geven”, stellen de twee. “Maar als we gestrest raken, hebben onze hersenen de neiging om zich vast te pinnen op negatieve gedachten en zich daarop te fixeren. Hierdoor wordt onze mentale energie opnieuw uitgeput. De beste manier om dingen weer los te maken is om gewoon wat meer te dagdromen.”

Het brengt je dichterbij je doelen

Daarnaast kan dagdromen je helpen om je dichterbij je doelen te brengen. “We associëren dagdromen meestal met het ‘wegdromen van ons werk dat ons uiteindelijk zal helpen om onze doelen te bereiken’, maar wanneer dit in een goede routine wordt verwerkt, kan doelgericht dagdromen juist het tegenovergestelde effect hebben”, vertellen de heren. Dagdroom je doelbewust? Dan kan het voorstellen van je doelen je daadwerkelijk helpen om die doelen te bereiken.

Sneller informatie onthouden

Griffiths en Medlicott vertellen dat er uit een studie van Psychological Science blijkt dat dagdromers juist beter presteren bij het onthouden van verschillende informatie. “In feite geeft de studie aan dat dagdromen vooral nuttig kan zijn voor je werkgeheugen (de informatie die je voor een korte tijd moet opslaan), wat betekent dat je minder vaak ergens binnenloopt en vergeet waar je ook alweer voor kwam. Je hebt meer tijd om creatief te zijn.”

Het geeft je rust

Als laatste is dagdromen natuurlijk een perfecte manier om je hersenen wat rust te geven. Griffiths en Medlicott geven als voorbeeld: “Een laptop die te lang aanstaat, raakt oververhit. En een telefoon die niet wordt opgeladen, laadt zich niet vanzelf op. Dezelfde logica kan ook worden toegepast op onze hersenen”, stellen ze.

Hoewel we het soms wel doen, is de mens helemaal niet gemaakt om eindeloos lang door te werken zonder een pauze. Jezelf wat ademruimte geven is daarom van groot belang. “Uit een studie van Microsoft blijkt zelfs dat de degenen die regelmatig even een pauze nemen, een beter niveau van neurologische functie behouden. En dat terwijl degenen die dat niet doen juist – door een opeenhoping – stress in de hersenen kunnen ervaren.”

Bron: Stylist | Beeld: iStock

Laatste nieuws