3x Wat je niet moet doen als je om een loonsverhoging vraagt (en wat dan wél)

Een goed begin is het halve werk!

Bij je baas aankloppen voor een loonsverhoging is vaak een wat oncomfortabel proces. En het is een proces dat je juist wilt aanpakken. Je zenuwen brengen je soms alleen in zo’n positie dat jij je verzoek net verkeert formuleert. Wij delen daarom wat je niet moet zeggen als je om een loonsverhoging vraagt.

Stellen dat je een loonsverhoging verdient omdat je er al zo lang werkt

Voor een werkgever is het heel waardevol dat jij loyaal bent aan het bedrijf, maar je kunt niet verwachten dat jij een loonsverhoging verdient omdat je er al een lange tijd werkt. “De duur van jouw dienstverband is een zwak argument”, deelt Lily Valentin (head of operations bij de baanzoekmachine Adzuna) aan Well+Good. Het is veel effectiever om op basis van je kunnen te vragen naar een loonsverhoging, in plaats van een verhoging op basis van hoe lang je bij het bedrijf werkt.

Zomaar eisen dat jij hetzelfde moet verdienen als jouw collega

Het onderwerp salaris is vaak een beetje taboe, maar het wordt soms toch besproken onder collega’s. Transparantie kan helpen om te achterhalen of een bedrijf mannen en vrouwen gelijk betaalt (en dat is goed, want die loonkloof moeten we dichten!). Toch kan het erg tricky zijn om een loonsverhoging te vragen op basis van wat die éne collega verdient. “Er zijn veel redenen waarom een collega meer verdient voor een vergelijkbare baan, zoals ervaring, resultaten, opleiding, achtergrond en meer”, stelt carrière-expert Ashley Stahl.

En wat je in dit geval écht niet moet doen, is de prestaties van je collega op een negatieve manier met die van jezelf vergelijken. “Bedrijven focussen zich steeds meer op het samenstellen van een verenigd team. Er is niets onsportiever dan iemand uit je team naar beneden te halen, om iets voor jezelf voor elkaar te spelen”, aldus Valentin.

Je baas een ultimatum geven

Meer salaris willen kan je soms vrij hoog zitten. Tot het punt dat je liever een andere baan zoekt als je het niet krijgt. Toch is het onverstandig om te dreigen met een ontslag als je geen verhoging krijgt. “Sommige bedrijven gaan de onderhandeling dan wel met je aan, maar sommigen ook niet”, vertelt Stahl. In sommige gevallen zal een werkgever dan zelfs minder geneigd zijn om je contract te verlengen.

Daarnaast kan het ook dat je werkgever op jouw gekozen moment helemaal geen geld kan vrijmaken voor een verhoging – terwijl hij of zij wellicht wel vindt dat je ‘m verdient. Met een ultimatum komen, kan ervoor zorgen dat jij jouw baas in een lastige positie brengt. En wil je dan alsnog het bedrijf verlaten, omdat je op dat moment geen verhoging hebt gekregen? Probably not.

Wat wél te doen?

Als je om een loonsverhoging vraagt, is het belangrijk dat je baas begrijpt waarom je dit doet. Het kan daarom helpen om een lijst te maken met daarop jouw prestaties van de afgelopen tijd. Je baas ziet dan concreet hoe waardevol je voor het bedrijf bent. En als het even kan, schrijf dan ook op welke effect jouw prestaties hebben gehad op het bedrijf of de sales.

Weet ook wat een redelijke salarisverhoging is. Er zijn veel websites waarop je kunt vinden hoeveel iemand met jouw ervaring ongeveer hoort te verdienen. Het is belangrijk om redelijk te blijven (en eis nóóit een verhoging, dat werkt alleen maar in je nadeel).

Betrek jouw verhoging overigens niet op jezelf (dat jij moeite hebt met rondkomen boeit je baas vaak niet zoveel). Wat je baas wél boeit, is wat hij of zij ermee bereikt. Je hebt waarschijnlijk al uitgelegd wat je allemaal voor het bedrijf doet en je kunt je baas nu ook vertellen wat je in de toekomst van plan bent om te doen. Als jij jouw doelen presenteert (die hopelijk overeenkomen met die van je baas), weet je baas ook dat een loonsverhoging positief voor hem of haar kan uitpakken. Win-win!

Bron: Well + Good, Business News Daily | Beeld: iStock

Laatste nieuws