Creditcard aanvragen: is een creditcard nou écht handig?

De meeste Nederlanders hebben geen creditcard of hebben wel een creditcard maar gebruiken 'm niet echt.

Lees ook

Shop je regelmatig online? Of ben je meerdere keren per jaar in het buitenland te vinden voor een heerlijk reisje? In dat geval kan een creditcard ontzettend handig zijn. De creditcard is al jaren te verkrijgen; toch beschikt niet iedereen al over deze betaalpas.

Sterker nog: de meeste Nederlanders hebben geen creditcard of hebben wel een creditcard maar gebruiken ‘m niet echt. Daarom is de vraag: is het aanvragen van een creditcard nou echt handig? We zochten het voor je uit.

Hoe werkt een creditcard nou precies?

De grootste reden waarom veel Nederlanders nog niet over een creditcard beschikken, is omdat de betaalpas vaak wordt gerelateerd aan geldproblemen. Met een creditcard kun je namelijk betalingen doen waar je pas later voor hoeft te betalen. Stel: je ziet een leuke jurk of een paar fantastische schoenen en je betaalt die met je creditcard dan betaal je pas volgende maand het bedrag. Soms kun je zo’n bedrag ook nog eens gespreid te betalen wat betekent dat je pas veel later het geld kwijt bent. Dat klinkt interessant en dat is het zeker ook! 

Maar: het nadeel hiervan, en tevens de grootste angst van de meeste mensen, is dat je geld uit gaat geven dat je niet hebt. Je kunt immers betalingen doen zonder dat je het geld nu beschikbaar hebt, waardoor je creditcard als het ware een lening is. Kun je daar op een normale, verstandige manier mee omgaan dan is een creditcard hartstikke handig. Vind je omgaan met geld lastig of ben je gevoelig voor schulden dan is een creditcard misschien wat minder slim om te nemen. Dat geldt sowieso voor het ‘nu kopen, later betalen’ principe. Achteraf betalen zorgt momenteel voor de grootste schulden onder jongeren.

Voordelen van het aanvragen van een creditcard

Dat is eigenlijk zonde want er zijn heel veel voordelen te vinden van het aanvragen van een creditcard. Zolang je er verstandig mee om kunt gaan en de creditcard alleen gebruikt wanneer je weet dat je de rekening ervan de maand erna kunt betalen dan profiteer je van de volgende voordelen van een creditcard:

  • Je kunt wereldwijd heel gemakkelijk en snel betalen met een creditcard. Met je gewone betaalpas van je bank kan dat lang niet altijd.
  • Bij een creditcard profiteer je van zogeheten aflevergarantie. Wordt het product dat je besteld hebt en betaald hebt met je creditcard niet geleverd dan krijg je je geld terug.
  • Ook zijn je aankopen met een creditcard automatisch verzekerd tegen verlies en schade. Ideaal!
  • Ga je lekker op vakantie en wil je een auto huren? Dan is het hebben van een creditcard heel handig, maar vaak ook noodzakelijk.
  • Een creditcard is ideaal wanneer je borg moet betalen voor bijvoorbeeld een accommodatie of hotelkamer. Die borg wordt gereserveerd op je creditcard en wordt weer vrijgegeven wanneer alles prima is.
  • Mocht je onverwachts autopech hebben of een andere grote aankoop moeten doen? Dan kan een creditcard net dat beetje lucht geven wat je misschien nodig hebt.

Kortom: er zijn genoeg voordelen te vinden bij het aanvragen van een creditcard. Voor fashionlovers en vakantiegangers is zo’n betaalpas dus eigenlijk onmisbaar, dus ja: in dat geval is een creditcard absoluut prettig om te hebben. Waarom is dan niet heel Nederland al om wanneer we het over de creditcard hebben?

Dit is waarom niet iedereen over een creditcard bezit

Hier is de creditcard nog niet massaal omarmd. Het is goed om te weten dat er namelijk ook een paar nadelen zitten aan een creditcard. Zo’n kaart kost bijvoorbeeld geld; meestal moet je een bedrag op jaarbasis betalen. Sommige aanbieders hebben deals waarbij het eerste jaar gratis is, maar het is goed om hiernaar te kijken. Daarnaast moet je weten dat wanneer je je maandelijkse bedrag niet meteen terug kunt betalen er een rentebedrag over je lening wordt gerekend. De rente kan aardig oplopen, waardoor je uiteindelijk meer geld kwijt bent.

Dit is overigens alleen het geval wanneer je je rekening niet op tijd betaald hebt. Doe je dat wel dan heb je deze rente niet. Een ander nadeel van een creditcard is dat het in verhouding duur is wanneer je er geld mee op wilt nemen bij een bank. Daar betaal je altijd een bepaald tarief over. Wij denken dat dat de grootste redenen zijn waarom Nederlanders nog niet massaal aan de creditcard zitten. Ook kan het zijn dat veel mensen gewoonweg nog niet weten hoeveel voordelen de betaalpas heeft. Wij worden in ieder geval erg blij van veilig en snel shoppen en vakanties boeken!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met een commerciële partner. 

Beeld: Mikhail Nilov (Pexels) 

Laatste nieuws

Zie ook