Goed voorbereid op autovakantie: check deze tips

Good to know!

Lees ook

Staat er een roadtrip door Nederland met vriendinnen op de agenda? Of ga je met je liefje de wegen van Italië, Spanje of Duitsland ontdekken? Let’s go! De laatste jaren kiezen Nederlanders steeds vaker voor een vakantie met de auto.

Autovakantie

Dat is niet voor niets het geval, want het is lekker makkelijk, je kunt veel meenemen en je bent vrij om te gaan en staan waar je maar wilt. Wanneer je voor de eerste keer op autovakantie gaat, is het wel zo prettig om goed voorbereid te zijn. In dit artikel geven we je een paar tips.

Laat je auto goed checken voor vertrek

Misschien vind je het best spannend om voor het eerst op autovakantie te gaan. Met de juiste voorbereiding hoef je je maar weinig zorgen te maken. Daarom is het fijn om je auto voor vertrek volledig na te laten kijken. Misschien is het wel tijd voor je APK, maar je kunt natuurlijk ook voor de zekerheid alles laten controleren bij een erkende garage. Een paar checks kun je overigens gemakkelijk zelf doen. 

Controleer bijvoorbeeld de spanning op de banden, zorg dat je je koelvloeistof op peil hebt en check of alle lampen het nog doen. Andere onderdelen, zoals je airco, kun je beter even laten controleren bij een garage of een speciaalzaak. Daarna ga je gegarandeerd met een fijner gevoel de (internationale) weg op.

Check of en waar je wegenvignet nodig hebt

Daarnaast is het goed om te weten dat er veel landen in Europa zijn waar je een milieuvignet in de vorm van een sticker nodig hebt. Het is onder andere op plekken in Frankrijk, Oostenrijk, Duitsland en Kroatië verplicht om zo’n vignet te hebben. Doe voordat je vertrekt dus goed onderzoek naar welke vignetten er zijn en welke je nodig hebt op je roadtrip. Het handige is dat je dit soort vignetten gewoon online kunt bestellen via de site Wegenvignetten.nl.

Het duurt nog geen minuut om het juiste vignet aan te schaffen. Er zijn fysieke stickers die je op je raam moet plakken en digitale vignetten die je uit moet printen. De fysieke stickers krijg je opgestuurd; daarom is het aan te raden om op tijd op zoek te gaan naar de juiste nodige milieuvignetten. Weet je niet goed welke je wel (of niet) nodig hebt? Online vind je daar genoeg informatie over zodat je niet onnodig geld uitgeeft en de juiste kiest. 

Vermijd files door op een andere dag te vertrekken

De meeste vakantiegangers vertrekken op zaterdag naar hun bestemming. Ga je in het hoogseizoen op vakantie dan zul je dat zeker merken op de wegen. Het is met name in Duitsland vaak hartstikke druk; daar zijn dagelijks in de vakantieperiode veel files te vinden. Dat komt niet alleen door de vakantiedrukte, maar ook door de vele wegwerkzaamheden die ze daar vaak hebben. Gelukkig kun je deze drukte zoveel mogelijk vermijden door op een andere dag te vertrekken.

Ga als het even kan op een doordeweekse dag, zoals maandag of donderdag om op die manier rustiger te kunnen rijden. Mocht dit echt niet mogelijk zijn omdat je bijvoorbeeld vanaf zaterdag vakantie hebt en dan ook echt wil vertrekken dan is het aan te raden om pas in de middag te vertrekken. De meeste mensen gaan namelijk heel vroeg weg en hebben soms wel de hele dag last van files. Wanneer je later vertrekt is die kans minder groot.

Relaxed achter het stuur: ga fit op reis

Zo’n eerste keer op autovakantie is best spannend; dat geven we toe. Toch is het aan te raden om zo fit en relaxed mogelijk in de auto te stappen. Dat betekent dat je voor vertrek goed uitgerust moet zijn om een paar uur achter elkaar te rijden. Ga de dagen ervoor op tijd naar bed, slaap voldoende, eet gezond en drink genoeg water. Met deze tips voor een goede voorbereiding op je autovakantie is de kans sowieso groter dat je niet wakker ligt ’s nachts.

Ook tijdens het rijden is het aan te raden om goed naar je eigen lichaam en hoofd te luisteren. Heb je pauze nodig? Neem die dan zeker om je lijf en je geest even rust te gunnen. Strek de benen, scoor een koffie en wat lekkers en zorg dat je voldoende frisse lucht binnen krijgt. Wanneer je met meerdere vriendinnen reist, is het fijn om en achter het stuur te kruipen. Op die manier is een roadtrip niet alleen veel relaxeder, maar ook veiliger.

Wat wordt jullie autovakantiebestemming deze zomer?

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Wegenvignetten.nl.

Beeld: Unsplash, Averie Woodward

Laatste nieuws

Zie ook