Wat is rage applying en is het eigenlijk wel de beste carrièretactiek?

Eind vorig jaar werd de term ‘rage applying’ met veel enthousiasme door TikTok omarmd. Maar doe je er wel zo slim aan om uit ontevredenheid met je huidige baan als een malle op nieuwe functies te solliciteren?

We zijn de werkgever, die ene collega of het werk allemaal weleens zo zat geweest, dat we spontaan de vacaturesite openden. Maar het zó beu zijn dat je als een malle gaat solliciteren op alle vacatures die je tegenkomt, dat blijkt echt een dingetje van nu te zijn. Maar is het wel zo verstandig om aan het zogenoemde rage applying te doen?

Wat is rage applying?

Wie dacht dat we de TikTok carrièretrends in 2022 achterlieten, heeft het mis. Ook in 2023 gaan creators fanatiek door met het delen van hun carrièrestrategieën en -lessen. In december deelde TikTok-gebruiker Redweez dat ze zo boos was op het werk, dat ze uit woede op 15 banen solliciteerde. Het zogenoemde rage applying. Voor haar wierp het vruchten af, ze vond een nieuwe baan die haar een forse loonsverhoging gaf. Het advies van de TikTokker, wiens video viral ging: “Keep rage applying. It’ll happen.” En van video’s als die van Redweez circuleren er veel meer rond op het platform. Maar wat hebben de experts eigenlijk te zeggen over deze trend?

@redweez Keep rage applying when youre mad 🫶🏼 that energy will push you to greater horizons than the job youre stuck in! #work #milennial #worklife ♬ The Sign – Ace of Base

Als je weleens zo’n rotdag hebt gehad, dat je ’s avonds meteen op een andere baan hebt gesolliciteerd, heb je waarschijnlijk ook aan rage applying gedaan. Carrièretrendexpert Jill Cotton wil daarom uitwijzen dat rage applying niet nieuw is. Ook weet ze waarom mensen toegeven aan die ontevredenheid.

“Werknemers hebben vaak een tipping point dat hen ervan overtuigt dat het tijd is om naar een andere baan te zoeken”, vertelt Cotton aan Stylist UK. Wanneer mensen dit punt bereiken, is er vaak al het een en ander gebeurd. ‘Zomaar’ uit woede solliciteren gebeurt daarom vaak niet, al kan het soms wel zo voelen. “Die boosheid (om verder te solliciteren, red.) is normaal gesproken het eindpunt van een opeenhoping van negativiteit over je baan.”

Verstandig?

In het beste scenario solliciteer je op verschillende banen (die je hopelijk ook leuk vindt) en krijg je een nieuwe baan aangeboden die aantrekkelijker is. Dat kan een hoger salaris zijn, flexibelere werktijden of een betere privé-werkbalans. Een rooskleurig scenario dus, maar uit woede op verschillende vacatures solliciteren geeft natuurlijk niet de garantie dat je een betere baan gaat vinden. Wel is het mogelijk dat je uit woede minder kieskeurig bent en je daardoor eindigt met een baan die je eigenlijk ook niet zo leuk vindt.

Volgens carrièrecoach Ayesha Murray is het geen succesformule om beslissingen te maken wanneer je hoog in je emoties zit. Een baan verlaten uit woede kan ertoe leiden dat je verkeerde beslissingen maakt. Ze deelt daarom graag twee waarschuwingen. “Overweeg hoe het overkomt bij je toekomstige werkgever als je met veel haast je huidige baan verlaat. Geeft het de indruk dat ze een pragmatisch persoon aannemen?” Ook is het volgens haar goed om rekening te houden met je toekomst in een bepaalde sector. “Als je uit woede weggaat, is het niet mogelijk om ooit nog terug te keren naar dat bedrijf. En dat is tricky als je wel in een bepaalde sector wilt blijven werken.”

Alternatief

Hoe bont je werkgever het ook heeft gemaakt, het is goed om even diep adem te halen. Al is het is ook belangrijk om de relatie met je werkgever naar alle redelijkheid te beoordelen. Als er grensoverschrijdend gedrag plaatsvindt is het natuurlijk einde verhaal bij je huidige werkgever.

“Van baan veranderen vraagt om voorzichtige afwegingen”, vertelt Murray. Je moet begrijpen waarom je je huidige werkgever wilt verlaten en je moet je bedenken wat je dan wel precies wilt. Dit neemt tijd in beslag. Vraag je af waarom je zo boos bent en of er een manier is om dat te veranderen. Solliciteren op een andere functie kost tijd en energie, al kunnen we ons voorstellen dat het door je woede soms de enige optie lijkt. Maar het kan soms ook helpen om in gesprek te gaan met de organisatie om te kijken of er verbetering mogelijk is. In dat geval kun je je energie beter steken in het gesprek aangaan met je werkgever.

Is bovenstaande niet mogelijk? Dan kun je overwegen om te solliciteren op andere banen, maar neem wél de tijd om je te verdiepen in de rol waar je naar solliciteert. Past het eigenlijk wel bij je? En als je ontevreden bent over je huidige positie, ga je een soortgelijk gevoel dan niet alsnog ervaren bij een nieuwe werkgever? “Rage applying kan misschien zorgen voor een onmiddellijk bevredigend gevoel, maar als het nieuwe bedrijf waar je aan de slag gaat geen match is, werk je alleen je eigen toekomst tegen”, waarschuwt Cotton.

Denk dus goed na voordat je uit woede spontaan solliciteert op een nieuwe baan. Ja, het kan een goede keuze zijn, maar het kan ook verkeerd uitpakken.

Bron: Stylist | Beeld: iStock

Laatste nieuws