De beste manier om je gezicht te exfoliëren volgens dermatologen

Over-exfoliëren is er op deze manier niet meer bij.

Veel mensen zweren bij het gebruik van een exfoliant. Het kan namelijk zorgen voor een gladde en stralende huid. Maar be carefull: het gebruik van de verkeerde exfoliant kan ook leiden tot een geïrriteerde, prikkende huid en een beschadigde huidbarrière. Het is daarom belangrijk dat je weet wat je doet. Dermatoloog Shereene Idriss legt uit aan Instyle hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Wat is exfoliëren

Om te beginnen: wat is exfoliëren eigenlijk precies? “Exfoliatie is het proces waarbij dode huidcellen van het huidoppervlak worden verwijderd”, legt Idriss uit. “Dit kan via fysieke exfoliatie, bijvoorbeeld door te scrubben, of door het aanbrengen van een chemische exfoliatie die exfoliërende zuren bevat.” Voorbeelden hiervan zijn glycolzuur, salicylzuur en andere AHA’s en BHA’s.

De voordelen

Volgens dermatoloog Rachel Westbay, heeft exfoliëren verschillende voordelen. Het kan namelijk hyperpigmentatie verminderen. Bij hyperpigmentatie is de huid op bepaalde plekken donkerder dan de rest van de huid. “De bovenste lagen van de huid bevatten het donkere pigment en door te exfoliëren, kun je die hyperpigmentatie verminderen”, aldus Rachel.

Daarnaast helpt exfoliatie bij het verwijderen van dode huidcellen van het huidoppervlak. Hierdoor gaat je huid meer stralen en wordt het egaler. Ten slotte kan je door consistent te exfoliëren ook rimpels en fijne lijntjes verminderen. Regelmatige exfoliatie stimuleert namelijk de collageenaanmaak.

Maar let op: een veelgemaakte fout die dermatoloog Courtney Rubin bij haar patiënten ziet, is namelijk over-exfoliëren. “Ik zie dat veel van mijn patiënten dit doen”, vertelt ze. “Ze doen het met agressieve scrubs, met borstels of met een chemische peeling. Veel mensen denken onterecht dat breakouts en huidproblemen te maken hebben met een vieze huid, maar je huid te veel exfoliëren maakt een probleem vaak erger omdat het de huidbarrière beschadigt.”

Beste manier

Daarom is het belangrijk dat je exfolieert op basis van je huidtype. Mensen met een droge huid zijn gevoeliger voor irritatie door fysieke exfoliatie. In plaats van een scrub kunnen deze mensen beter kiezen voor een chemische exfoliatie. Ook raadt Westbay aan om voorzichtig te beginnen. Exfolieer niet vaker dan één of twee keer per week en zorg dat je je huid vervolgens goed insmeert met een hydraterende crème.

Mensen met een gemengde huid kunnen volgens Westbay het beste kiezen voor salicylzuur. Het vermindert de dode huid zonder te schuren, zorgt ervoor dat je poriën niet langer verstopt zijn en vermindert een vette huid zonder de rest van je huid compleet uit te drogen. Wederom is het belangrijk om voorzichtig te beginnen met een à twee keer in de week exfoliëren om te kijken hoe je huid reageert.

Mensen met een oily skin hoeven wat minder voorzichtig te werk te gaan volgens Westbay. Deze mensen hebben vaak een dikkere huid en zowel scrubben als een chemische exfoliatie kan goed werken. Begin ook met een vettere huid voorzichtig. Het laatste wat je wil is over-exfoliëren. Dit kan volgens Ruben de huidbarrière beschadigen en dat kan leiden tot roodheid, droogheid, puistjes, ontstekingen en een brandend gevoel.

Bron: InStyle, Archief Marie Claire | Beeld: iStock

Laatste nieuws