Science says: je kunt ook te veel HIIT doen

En dat heeft een negatief effect op je gezondheid.

De HIIT-workout is enorm populair onder mensen die niet veel tijd hebben, maar toch graag fit willen blijven. Gedurende 20 tot 30 minuten werk je jezelf keihard in het zweet om je conditie op peil te houden. Voer deze workouts echter niet te vaak uit, want blijkbaar is dat niet zo goed voor je als je misschien denkt.

Te veel

Je kunt je fit en energiek voelen als je met regelmaat aan HITT (high Intensity Interval Training) doet, maar sla er niet in door. Het kan namelijk ook de verkeerde kant opgaan als je deze intensieve trainingen te vaak uitvoert.

Verschillende gezondheidsorganisaties raden aan om minimaal 150 minuten per week te bewegen. Dit komt neer op iets meer dan 21 minuten per dag. Maar om elke dag 21 minuten HIIT te doen, helpt niet altijd om je beter te voelen. Zo stelt onderzoek Excessive exercise training causes mitochondrial functional impairment and decreases glucose tolerance in healthy volunteers dat het niet goed voor je is als je meer dan 90 minuten per week besteedt aan high intensity intervaltrainingen. 

Negatieve gevolgen

Uit het onderzoek bleek dat de kans op de loer lag dat jij je lichaam te veel stress bezorgt als je te veel HIIT doet, ook zou het mogelijk zijn dat het je stofwisseling vertraagt. Doe je meer HIIT dan 90 minuten en besteed je hier toch zeker 150 minuten per week aan? Dan kan het ook nog andere negatieve gevolgen met zich meebrengen, namelijk oxidatieve stress. Dit is een soort celbeschadiging die gelinkt wordt aan chronische ziektes, vermoeidheid en ontstekingen.

Gelukkig is het niet alleen maar kommer en kwel. Mits je het niet te gek maakt met je HIIT, kan het zeker positieve effecten hebben. De onderzoekers stelden dat mensen die een bescheiden hoeveelheid HITT uitvoerden hun fysieke prestaties verbeterden.

Je kunt dus prima je high intensity intervaltraining blijven volgen, maar doe het zeker niet elke dag. En zorg ervoor dat je rustdagen prioriteert. Rest is key! 

Bron: Stylist UK | Beeld: iStock

Laatste nieuws