5 redenen waarom je alleen op reis moet gaan

Travel therapy!

Als je al eens hebt overwogen om alleen op reis te gaan, dan zijn er vast mensen in je omgeving geweest die je voor gek verklaarden. Want wat doe je – zeker als vrouw – in je eentje in een vreemd land? Nou, genoeg! We geven je vijf redenen waarom je absoluut eens een éénpersoonsticket moet boeken.

1. Vrijheid

Natuurlijk, een citytrip met vriendinnen of zonvakantie met de fam is leuk. Maar hoe fijn is het als je niet afhankelijk bent van de mening van anderen en lekker kunt gaan en staan waar je zelf wil? Een solovakantie geeft je die vrijheid. Jij bepaalt hoe laat je opstaat, waar je gaat eten en wat voor activiteiten er op de planning staan. Egoïstisch? Absoluut niet. Een solotripje zorgt er juist voor dat je helemaal oplaadt, zodat je thuis het sociale leven weer helemaal aankan.

2. Je leert nieuwe mensen kennen

Als je met je partner of een groep op vakantie gaat, is de kans klein dat je nieuwe vrienden zult maken. Eerlijk is eerlijk, socializen kan soms best eng zijn – en wanneer je je veilig voelt door bekende mensen om je heen, zul je niet snel op iemand afstappen die je niet kent. Wanneer je echter alleen bent, zit er soms niets anders op dan een gesprekje aan te knopen met een vreemde. Andersom zal iemand ook gemakkelijker op jou afstappen wanneer je niet vast lijkt te zitten aan je zus of vriendin. Inkoppertje: een vakantieliefde tussen jou en een knappe Spanjaard of Amerikaan zal ook eerder ontstaan wanneer je in je eentje reist.

3. Je stapt uit je comfortzone

Wanneer je alleen op reis bent, móet je soms wel uit je comfortzone stappen. Dat kan groots – door te gaan bungeejumpen bijvoorbeeld – maar het kan ook in de kleine dingen zitten. Misschien zou je normaal gesproken nooit alleen uit eten gaan, maar dwingt de reis je ertoe om over die drempel heen te stappen. Alleen maar goed voor je zelfontwikkeling!

4. Je leeft in het hier en nu

In de hectiek van het dagelijks leven vergeten we allemaal weleens om even te focussen op het hier en nu. Op reis wordt alles anders: dat merk je waarschijnlijk al wanneer je samen op vakantie gaat. Het enige waar je nog over na hoeft te denken, is naar welk strand je vandaag gaat of wat je vanavond wilt eten. Heerlijk! Wanneer je alleen reist, zul je merken dat je je nog meer bewust wordt van het hier en nu. Stel je voor: je wordt wakker zonder een idee te hebben hoe je dag eruit komt te zien. Sounds like a dream, toch?

5. Je leert jezelf beter kennen

Wanneer je in je eentje de grenzen overgaat, zul je ook je eigen grenzen beter leren kennen. Door alleen op pad te gaan, heb je meer tijd en ruimte om naar jezelf en bepaalde situaties te kijken. Dat leidt vaak tot nieuwe inzichten, die je waarschijnlijk nooit had gekregen als je samen met anderen een vakantie had geboekt.

Bron: Gildshire, Reisjunk | Beeld: iStock

Laatste nieuws