Ondernemer Aynur Abbott: dit is de grootste valkuil voor starters

'Ik vind het niet meer van nu dat je een workaholic bent'

Je managementbaan binnen een corporate inruilen voor de onzekerheden van het ondernemerschap. Zeven jaar geleden ruilde Aynur Abbott haar bekende leven in voor het onbekende, toen ze haar eigen duurzame sieradenmerk lanceerde. Marie Claire sprak haar hierover op The Self-Made Summit en vroeg om tips. 

Eigen bedrijf

Aynur Abbott is de founder en creative director van het gelijknamige sieradenmerk, waarin ze haar liefde voor goud heeft gecombineerd met haar drive om verantwoord te ondernemen. Haar missie is om vrouwen te empoweren door het dragen van haar tijdloze sieraden die op een eerlijke manier zijn geproduceerd.  

Maar het idee om hiermee te beginnen? Dat ging gepaard met twijfels. "Voor ik aan mijn eigen onderneming begon, dacht ik wel: Ik heb nu een vaste baan, een mooie managementfunctie. Dat is hele fijne zekerheid. Wat krijg ik daar straks voor terug?', vertelt ze aan Marie Claire. Aynur zegde haar vaste baan op nog voordat ze überhaupt een concreet bedrijfsplan had. "Dat was aardig spannend. Maar ik voelde dat het tijd was voor een volgende stap."

Vrijheid als ondernemer

Toch biedt het ondernemerschap een hoop voordelen. Zo heb je bijvoorbeeld de vrijheid om je eigen tijden in te plannen. "Als ondernemer kan ik meer tijd vrijmaken voor mijn kind, op momenten dat dat mij goed uitkomt. Als ik was blijven werken voor een corporate, was daar minder ruimte voor geweest. Die vrijheid en flexibiliteit zijn een aantal van de vruchten die je kunt plukken als ondernemer. Dat vind ik heel bijzonder."

Vrijheid binnen het ondernemerschap ziet Aynur overigens eveneens als een nadeel. Ze legt uit: "Vrijheid is fijn, maar kan ook een valkuil zijn. Ik merkte met name in mijn het eerste jaar hoe belangrijk collega’s voor me zijn. De druk om te presteren vanuit een team heb je niet wanneer je in je eentje werkt. Terwijl die druk je soms juist wel naar je volle potentieel pusht. Met name in het begin heb je nog veel vrijheid om een kop koffie met een vriendin te doen, bijvoorbeeld. Dat maakt dat motivatie en discipline een groot goed zijn voor ondernemers."

Tijdens The Self-Made Summit zat Aynur in een panel met andere vrouwelijke ondernemers. Beeld: Carline van Kuijk

Een goede balans

Maar hoe kies je voor een goede balans als je een eigen onderneming hebt? Voor Aynur is dat duidelijk: "Ik vind het niet meer van nu dat je een workaholic bent, het is juist belangrijk dat je een goede balans vindt. Ik heb zelf een gezin, bestaande uit mijn zoon, mijn man en mij. Alledrie verdienen we liefde en aandacht. Ik wil mijn mannen die geven en heb daarnaast ook behoefte aan tijd voor mezelf zo nu en dan." Het werken met een planning kan volgens Aynur helpen bij het vinden van balans.

Begint jouw ondernemersbloed nu ook sneller te stromen, dan heeft ze nog een goede tip: doe vooronderzoek. "Veel starters hebben een idee, en weten wat ze willen doen en ze geloven daarin, maar doen niet goed genoeg onderzoek naar hoe het in de markt al is, hoe ze zich kunnen onderscheiden van de rest, of er überhaupt behoefte is aan het product dat ze maken", legt ze uit. "Dat is wel een van de dingen die vaak over het hoofd worden gezien. Daar wordt te makkelijk over gedacht."

Beeld: iStock