Hoe je hoofdpijn kunt voorkomen als je de hele dag met een computer moet werken

Ooit van Computer Vision Syndroom gehoord? Het ontstaat als je dagelijks uren achter een scherm zit.

Productief zijn is soms best lastig als je continu nieuwe mails ontvangt, je collega's op de achtergrond aan het kletsen zijn en je eigenlijk ook op tijd naar huis wilt. Reken daar een hoofdpijn bij en je concentratie is helemaal vervlogen. Gelukkig kun je dat laatste voorkomen, óók als je acht uur per dag achter een computerscherm zit.

Symptomen

Heb je weleens last gehad van hoofdpijn wanneer je de hele dag met een computer werkt? Dan zou je te maken kunnen hebben met Computer Vision Syndroom. Dit kun je ervaren wanneer je urenlang met een computer werkt. Enkele symptomen van dit syndroom zijn hoofdpijn, wazig zicht, nekpijn, roodheid in de ogen, vermoeidheid, vermoeide ogen, droge ogen, geïrriteerde ogen, dubbelzicht, duizeligheid en moeite om je zicht scherp te stellen. Velen soorten hoofdpijn worden geassocieerd met langdurige schermtijd. En door die soorten hoofdpijn word je natuurlijk liever niet gestoord. Hier zijn enkele manieren om te voorkomen dat je hoofdpijn krijgt tijdens het werken achter de computer.

1. Zet je scherm verder weg

Als je scherm te dichtbij staat, kan de helderheid hoofdpijn veroorzaken. Maar let erop dat je 'm niet te ver verplaatst, hierdoor kun je namelijk je ogen overbelasten.

2. Houd mobiele apparaten niet te dichtbij je ogen

Vaak houd je je mobiel veel te dichtbij je ogen. Zet het lettertype van je telefoon iets groter en zet de helderheid van het scherm lager. Probeer ook om je telefoon zo ver mogelijk van je gezicht af te houden.

3. Neem elke 20 minuten 20 seconden pauze

Urenlang naar iets staren dat zo dichtbij je staat, veroorzaakt niet alleen hoofdpijn, maar kan ook een negatieve invloed hebben op je zicht. De 20/20 regel is heel eenvoudig: stop elke 20 minuten met werken en concentreer je 20 seconden op iets in de verte.

4. Zet je computer uit de buurt van ramen

Het zonlicht dat op je computerscherm valt is een belangrijke oorzaak van vermoeide ogen, die op hun beurt hoofdpijn veroorzaken. Verplaats je computer daarom uit de buurt van ramen.

5. Verlicht je werkruimte goed

Het beste is om je werkruimte te verlichten met bureaulampen en vloerlampen die de ruimte goed verlichten. Je wilt geen lichten die direct in je gezichtsveld schijnen, omdat dit ongemak veroorzaakt en uiteindelijk tot hoofdpijn leidt.

6. Wijzig je instellingen

Het wijzigen van je beeldscherminstellingen kan vermoeidheid van je ogen verminderen. Zet de helderheid lager zodat deze gelijk is aan de verlichting van je werkgebied.

Bron: Archief Marie Claire | Beeld: Younger