Lisa Loeb: 'Als tiener heb ik veel te veel tijd verspild aan het najagen van het perfecte lichaam'

"Ik zie ook zo vaak de term ‘de beste versie van jezelf worden’ voorbijkomen. Maar als ik zie wat dat dan inhoudt, is het toch vaak ‘de dunste versie van jezelf."

Lisa Loeb (33) is presentator, schrijver en cabaretier. Voor Marie Claire schrijft ze over wat haar raakt en niet meer loslaat.

Ongezond gezond

Terwijl ik deze column schrijf vecht een 37-jarige yogadocent uit Rotterdam voor haar leven na een zogenaamde ‘kriya-detox’. Dat houdt in dat je zes liter zout water achter elkaar moet drinken, afgewisseld met yoga-oefeningen. Het wordt verkocht als een spiritueel reinigingsritueel, maar het kan levensgevaarlijk zijn. En dat blijkt: de yogadocent ligt in een kunstmatige coma, nadat haar slokdarm gescheurd is. Onder het mom van ultieme gezondheid heeft ze iets gedaan dat misschien tot haar dood zal leiden.

Als tiener was ik ook heel vatbaar voor gezondheidshypes. Achteraf gezien wilde ik vooral zo slank mogelijk worden, en dat probeerde ik te bereiken op manieren die verre van gezond waren. In die tijd had je het Sonja Bakker dieet, Weight Watchers en Montignac. Ik heb ze allemaal geprobeerd, en eigenlijk kwam het er altijd op neer om zo min mogelijk te eten. Van mijn omgeving kreeg ik complimenten dat ik er zo goed uitzag omdat ik een paar kilo kwijt was, maar in werkelijkheid was ik oververmoeid en licht in mijn hoofd omdat ik veel te weinig voedingsstoffen binnenkreeg. 

Tegenwoordig vind je de zelfverklaarde gezondheidscoaches op Instagram, waar ze de ene na de andere detox aanbieden. Dat zijn vaak verkapte crashdiëten, waarbij je door het enkel drinken van sapjes in korte tijd enorm afvalt. Dat geeft tijdelijk een goed of ‘gezond’ gevoel. Gezond is het echter niet: je krijgt veel te weinig calorieën en voedingsstoffen binnen, en als je weer normaal gaat eten zit het verloren gewicht er in no time weer aan. Deze manier van detoxen is ook al heel vaak door de wetenschap ontkracht. Je lichaam kan zichzelf prima ontgiften. Het is wat je lever, nieren, darmen, longen en huid de hele dag door doen. Gratis en voor niets!

Toch trappen hordes mensen in deze hypes. Net als ik dat als tiener deed. Zo zag ik een voormalig lid van K3 maar liefst twee weken een sapkuur volgen. Met ingevallen wangen en weinig energie vertelde ze aan haar 250 duizend volgers dat ze zich ‘nog nooit zo goed had gevoeld’. Een sportinfluencer die ook op mijn tijdlijn verblijft, is momenteel bezig om haar vetpercentage zo ver mogelijk onder de 10% te krijgen door heel veel te sporten en een extreem dieet te volgen. Klinkt misschien gezond, maar is het verre van: als je als vrouw een vetpercentage onder de 10% hebt kan dit serieuze invloed hebben op je vruchtbaarheid en zelfs het risico op hartproblemen vergroten. Ondertussen stromen de comments onder haar video’s binnen, van vrouwen die het inspirerend vinden en er zelf ook mee aan de slag willen gaan.

Ik zie ook zo vaak de term ‘de beste versie van jezelf worden’ voorbijkomen. Maar als ik zie wat dat dan inhoudt, is het toch vaak ‘de dunste versie van jezelf, die zo min mogelijk eet en elke dag in de sportschool te vinden is’. Natuurlijk is het goed om gezond te eten en te bewegen, maar hier zo obsessief mee bezig zijn is verre van gezond, en voor de meeste mensen ook niet haalbaar. Ik spreek uit ervaring. Bovendien zitten er vaak dure trainings- en voedingsprogramma’s achter, die je dient aan te schaffen om deze beste versie van jezelf te kunnen worden. Zo is andermans gezondheid niets meer dan een verdienmodel.

Als tiener heb ik veel te veel tijd verspild aan het najagen van het perfecte lichaam. In plaats van me gelukkig te voelen, was ik constant op zoek naar de volgende 'quick fix' om af te vallen. Uiteindelijk maakte het me niet gelukkig, en ook niet gezond. Laten we stoppen met het najagen van onhaalbare en ongezonde idealen onder het mom van 'de beste versie van jezelf'. Laten we niet meer vallen voor gezondheidsillusies van Instagram-charlatans. En laten we vooral ook leren om onszelf en onze lichamen te waarderen, ongeacht welke vorm of maat ze hebben.

Tekst: Lisa Loeb