Hoe kun je een gestrande vriendschap weer nieuw leven inblazen?

Het voelt vaak 'random' om die ene oude vriendin weer een berichtje te sturen, maar in veel gevallen kan het positief uitpakken.

Hoe goed je ook bevriend bent met iemand, sometimes life gets into the way. Zijn jij en een dierbare vriendin uit elkaar gegroeid of elkaar uit het oog verloren? En denk je nog vaak terug aan de jullie fijne tijd samen? Wellicht wordt het tijd om weer contact op te nemen met die oude vriend(in) om te proberen jullie vriendschap op te pakken.

Gezamenlijke geschiedenis

Een verloren vriendschap oppakken, is makkelijker gezegd dan gedaan. Toch moedigt connection coach Kat Vellos iedereen aan om contact op te nemen met die vriendin die je mist. “Het mooie aan contact zoeken met iemand met wie je vroeger bevriend was, is dat jullie een gezamenlijke geschiedenis hebben”, vertelt ze aan Shondaland.

“Je hebt waarschijnlijk een paar mooie herinneringen en ervaringen samen waar je samen met plezier op terugkijkt.” Volgens Vellos heb je daarom al een basis om je vriendschap nieuw leven in te blazen.

Het is het waard

Volgens de schrijver en illustrator van de boeken We Should Get Together en Connected From Afar kan iedereen wel een paar vrienden of collega’s opnoemen die ze missen in hun leven. Ze raadt iedereen dan ook aan om weer contact te zoeken met diegenen. “Doe het gewoon. De kans is groot dat je met in elk geval één van hen weer een klik hebt. De blijdschap en warmte die het geeft aan jullie leven is de moeite waard!”

Tips om weer contact te zoeken met een verloren vriend(in)

Vind je het moeilijk om weer contact op te nemen met iemand die je uit het oog bent verloren? Geen zorgen. Vellos heeft een paar tips op een rijtje gezet, waardoor het net wat makkelijker wordt. Komen ze:

Deel een herinnering

“Een van de leukste manieren om een oude vriendschap nieuw leven in te blazen, is door een oude vriend(in) een leuke herinnering te sturen.” Volgens Vellos kun je diegene op die manier laten weten dat je aan hem of haar hebt gedacht. Tevens is dit ook meteen de kans om te erkennen dat je elkaar al lang niet hebt gesproken, maar dat je graag weer een keer zou willen afspreken – als diegene dat ook wil.

Vellos geeft een voorbeeld van een bericht dat je zou kunnen sturen: “Laatst dacht ik aan hoe leuk we het hadden toen we [vul hier een herinnering in]. En daardoor ben ik benieuwd hoe het met je gaat. Als je zin hebt om een keer bij te kletsen, lijkt dat me enorm leuk.”

Kaart het verleden aan

Als je vriendschap door een meningsverschil of ruzie naar de achtergrond verdween, kan het eng zijn om weer contact te zoeken. Een reconnection kan daardoor spannend zijn, maar Vellos benadrukt dat het zeker mogelijk is. “Zoek alsnog contact met een leuke of lieve herinnering.” En als je het gevoel hebt dat je je excuses (nog) moet aanbieden, is dit meteen de gelegenheid om dat te doen. “Onthoud dat een excuses niet draait om jezelf verdedigen of alleen je verontschuldigingen aanbieden. Het gaat erom dat je verantwoordelijkheid neemt voor je acties die ertoe hebben geleid dat jullie geen contact meer hebben.”

Ook raadt Vellos aan om in zo’n situatie je boodschap te eindigen met dat iemand zich niet gedwongen moet voelen om te reageren. Ze geeft dan ook een voorbeeld van wat je zou kunnen zeggen: “Voel je niet verplicht om te reageren als je geen behoefte hebt aan contact. Ik sta ervoor open om te horen wat je te zeggen hebt. Ik waardeerde onze vriendschap vroeger enorm en zou het leuk vinden je weer als vriend(in) in mijn leven te hebben.”

Houd elke uitkomst in je achterhoofd

Vellos wil ten slotte benadrukken dat je er altijd rekening mee moet houden dat iemand geen behoefte heeft aan contact. “Soms ontvang je zelf ook een bericht waar je geen behoefte aan hebt. Je vriend(in) kan daar hetzelfde over denken en daarom niet ingaan op je verzoek.” Vellos laat weten dat je het in veel gevallen niet persoonlijk moet opnemen, omdat het bericht soms simpelweg niet op het juiste moment komt.

Geef jezelf – of je nou wel of niets hoort van je vriend(in) – wel altijd een schouderklopje, want je hebt het wel geprobeerd! En onthoud: er zijn altijd genoeg mensen die open staan voor contact, en die niet kunnen wachten om jullie vriendschap weer op te pakken.

Bron: Shondaland | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws