Dit smoesje kun je blijkbaar het beste gebruiken om niet te hoeven werken

Je hebt dit niet van ons!

Woman relaxing while sitting on chair at home

Heb je echt geen zin om te gaan werken morgen en zou je het liefste de hele dag op de bank willen liggen? Same here! Natuurlijk moet je eerst proberen jezelf een schop onder de kont te geven, maar als je echt niet wilt gaan, let dan goed op. Werkgevers onthullen namelijk wat je wél en niet moet zeggen om een dagje te snipperen.

Slechte smoezen

Brits onderzoek onder duizend ondernemers, managers en directeurs heeft uitgewezen dat niet elk excuus even aanvaardbaar is. Volgens de bazen zijn smoezen als ‘ik ben verkouden’ of ‘ik heb last van migraine’ niet bepaald effectief. Zo verwacht zo’n 76% van de werkgevers dat werknemers, ondanks een verkoudheid, komen opdagen op het werk.

Goede smoezen

Als je echt geloofwaardig over wilt komen, kun je volgens het onderzoek het beste kiezen voor smoezen als griep en koorts. 42 procent van de ondervraagde werkgevers vindt dat een goede reden. Daarnaast scoren ook rugpijn en een (verkeers)ongeluk erg hoog, met beide zo’n 38 procent.

Wat opvalt is dat er minder begrip is voor mentale ziektes, zoals een depressie of angststoornis. Slechts een derde van de bazen vindt het een goed excuus om thuis te blijven, met 34% voor die eerste reden en 25% in het tweede geval. Het is dan ook niet gek dat slechts 39% ervoor uit durft te komen dat stress of depressie hen thuishoudt.

Bron: Archief Marie Claire, Grazia | Beeld: Adobe Stock