Zorgt hooikoorts ervoor dat je extra vermoeid raakt?

Een expert geeft antwoord.

Young woman sleeping in bed

Het hooikoorts seizoen is in volle gang en mensen die hier last van hebben weten dat dit absoluut geen pretje is. Ben jij naast al dat niezen en snotteren ook nog eens erg moe? Dat kan te wijten zijn aan je hooikoorts. Een expert legt het verband tussen vermoeidheid en hooikoorts uit.

Hooikoorts en vermoeidheid

Vermoeidheid kan allerlei oorzaken hebben. Misschien ben je zo moe vanwege een lange werkdag achter je laptop, maar het zou ook kunnen omdat je hooikoorts hebt. Volgens Dr. Ross Perry, medical director van Cosmedics Skin Clinics, kun je vermoeidheid goed toeschrijven aan het hoge aantal pollen. “Vaak kunnen de symptomen van hooikoorts leiden tot slapeloze nachten als gevolg van een verstopte neus en het onvermogen om (normaal) te ademen, wat de volgende dag tot vermoeidheid leidt”, legt hij uit aan Stylist.

Hooikoortsklachten kunnen er ook voor zorgen dat je moeilijk in slaap valt en niet de hele nacht doorslaapt. Als daar in de zomer ook nog tropische temperaturen bij komen kijken, is het volgens Dr. Perry al helemaal goed mogelijk dat je extra vermoeid raakt.

Allergische reactie

Warme temperaturen zijn echter niet het enige probleem als het gaat om hooikoorts en vermoeidheid. “Bij de allergische reactie op pollen kunnen chemicaliën vrijkomen waardoor we ons vermoeider kunnen voelen”, vervolgt Dr. Perry. “Deze chemicaliën helpen eigenlijk om de allergie te bestrijden, maar kunnen ook zwelling van de neusweefsels veroorzaken, wat resulteert in congestie en het gevoel van benauwdheid en vermoeidheid.” Een van de meest voorkomende symptomen van hooikoorts zijn jeukende ogen. We gaan doordoor automatisch in onze ogen wrijven, waardoor je je ook extra vermoeid kunt voelen.

Omgaan met vermoeidheid

Allright, hooikoorts kan ervoor zorgen dat je extra moe bent. Maar hoe kun je daar het beste mee omgaan? Naast de vrij verkrijgbare middeltjes als oogdruppels, hooikoortstabletten en neusspray, heeft Dr. Perry nog een aantal tips.

  • Draag een grote zonnebril, om te voorkomen dat er stuifmeel in je ogen terechtkomt.
  • Smeer wat vaseline rondom de neus, om te voorkomen dat er stuifmeel in je neus terechtkomt.
  • Blijf binnen wanneer er buiten veel pollen rondvliegen.
  • Door regelmatig te douchen en van outfit te switchen, wordt het stuifmeel dat je gedurende de dag hebt verzameld weggespoeld.
  • Probeer het gebied rondom de ogen zo min mogelijk aan te raken, anders komt er alleen maar meer stuifmeel in je ogen.

Daarnaast kun je natuurlijk ook een paar extra uren slaap pakken. Ga bijvoorbeeld eerder naar bed, of doe in de middag een powernap. Mocht geen van bovenstaande tips helpen, maar blijf je extreem moe? Dan is het verstandig om een bezoekje te brengen aan de huisarts voor passend advies.

Bron: Stylist, Marie Claire Archief | Beeld: Adobe Stock