Science says: deze ongezonde gewoontes helpen je relatie

Hear us out.

Alcohol is always good for those first date nerves. a young couple having drinks in a bar with people blurred in the background.

Samen luieren de bank, regelmatig een drankje drinken of een sigaretje roken. Deze ongezonde gewoontes klinken als een slecht idee, maar uit een studie van de Universiteit van Zürich is gebleken dat soms toegeven aan slechte gewoonten ervoor kan zorgen dat koppels zich dichter tot elkaar voelen.

Slechte gewoonte

Had je ooit gedacht dat het opsteken van een sigaretje ook goed voor je kan zijn? Oké, we moeten de die-hard rokers toch teleurstellen want sigaretten blijven nog altijd ontzettend schadelijk voor je gezondheid. Toch zitten er blijkbaar ook voordelen aan ongezonde gewoonten. De Universiteit van Zürich heeft dit namelijk onderzocht en de studie heeft aangetoond dat sommige ongezonde gewoontes de band van twee personen kan versterken. Hear us out.

Studie

Onderzoekers verdeelden koppels in drie groepen en lieten ze luieren, junkfood eten, sigaretten roken en alcohol drinken. De koppels moesten ondertussen bijhouden hoe ze zich voelden door dit op te schrijven in een dagboek. Wat blijkt? De koppels die luierden, alcohol dronken en rookten, gaven aan meer tevredenheid in hun relatie te voelen dan voorheen. De koppels die samen junkfood aten, voelden geen verandering in relatietevredenheid.

De onderzoekers merkten op dat, terwijl roken en absoluut niets doen zeker schadelijke (of dodelijke) effecten op je gezondheid kan hebben, samen eraan toegeven koppels kan helpen om zich hechter te voelen. "Het is mogelijk dat de bereidheid om gezondheids- of welzijnsrisico's op de lange termijn te accepteren bij gedeeld problematisch gedrag van 'samen genieten' een unieke ervaring kan maken die partners dichter bij elkaar brengt", schreven de onderzoekers.

Kanttekening

Naast dat ongezonde gewoontes natuurlijk slecht zijn voor je gezondheid, zijn de voordelen van je er samen aan overgeven maar voor de korte termijn en daarom volgens psychotherapeut Eugenie Pepper niet de moeite waard. "Je overgeven aan ongezonde gewoonten kan bijdragen aan een gebrek aan motivatie en een laag energieniveau, wat invloed kan hebben op andere aspecten van het leven van de koppels, zoals hun sociale leven, werkprestaties en algeheel geluk", legt ze uit. Pepper wijst er ook op dat het 'samenzijn' de key is tot een hechter gevoel, in plaats van de ongezonde activiteit.

"Samen gezonde activiteiten ondernemen kan een gevoel van verbondenheid en intimiteit in een relatie bevorderen, communicatieve vaardigheden verbeteren, stress verminderen en fysieke gezondheid en welzijn bevorderen", zegt Pepper. Dan laten we de alcohol en sigaretten toch maar staan...

Bron: Body and Soul | Beeld: Adobe Stock