Deze vragen moet je nooit stellen tijdens een sollicitatiegesprek

Het zijn logische vragen, maar je kunt er een verkeerde indruk mee wekken.

Ben je onlangs uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Good for you! Al moet het ‘echte’ werk dan nog beginnen. Tijdens een sollicitatie wil je natuurlijk een positieve indruk achterlaten. In dat geval doe je er goed aan om de volgende vragen niet te stellen.

“Wat wordt mijn salaris?

Soms komt het voor dat je voor een baan solliciteert waarvan het salaris uiteindelijk veel te laag is in jouw ogen. Het is dan zonde van jouw tijd én die van de werkgever om een gehele sollicitatieprocedure te doorlopen. Maar om nou gelijk te vragen naar het salaris, dat is toch wel echt een faux pas.

In plaats daarvan kun je beter transparant zijn over jouw gewenste salarisbereik. ‘Wat is het bereik voor deze functie?’, kun je vervolgens vragen aan de werkgever of recruiter. “Als je het initiële salarisgesprek hebt, houd het dan hoog, houd het breed en probeer de werkgever eerst een bedrag te laten zeggen”, adviseert carrière-expert Vicki Salemi in een gesprek met PureWow. “Een werkgever zal er ook voor willen zorgen dat je niet veel meer salaris vraagt dan hij te bieden heeft, omdat hij geen tijd wil besteden aan een kandidaat als jullie niet op dezelfde lijn zitten.”

“Hoeveel vakantiedagen krijg ik?

Natuurlijk is het belangrijk om te weten hoeveel verlofdagen je krijgt binnen het bedrijf, maar dit is niet iets om tijdens het sollicitatiegesprek te vragen. “Het kan zo overkomen dat je niet serieus bezig bent met werken”, licht Salemi toe.

Heb je echter een sollicitatiegesprek met een recruiter, dan is het wel een onderwerp waar je over kunt beginnen. Zo zou je kunnen vragen om het arbeidsvoorwaardenbeleid, een bonusregeling of andere extra’s.

7. “Wat voor rol is dit?”

Not to state the obvious, maar je kunt beter geen vragen stellen als: ‘Wat voor rol is dit?’ en ‘Wat doet dit bedrijf?’. Deze vragen tonen namelijk aan dat je je niet goed (genoeg) hebt verdiept in de vacature en in het bedrijf.

Aan de andere kant kan het zo zijn dat je op meerdere vacatures en bij verschillende organisaties hebt gesolliciteerd. Als een van deze bedrijven dan (telefonisch) contact met je opneemt, kan het nog weleens lastig zijn om je precies voor de geest te halen om welke vacature dit ging. Zeg dan zoiets als: “Ik ben echt geïnteresseerd in uw bedrijf en als ik het me goed herinner, heb ik meer dan eens op een baan gesolliciteerd. Voor welke functie is dit?”

Daarnaast kan het handig zijn om in een overzicht bij te houden op welke functies en bij welke bedrijven je hebt gesolliciteerd. Op die manier weet je niet alleen precies welke sollicitaties je de deur hebt gestuurd, maar ook bijvoorbeeld wat de functie-eisen waren. Het kan namelijk voorkomen dat het bedrijf de vacature van de website haalt, terwijl je nog wel een sollicitatiegesprek op de planning hebt staan – dat je moet voorbereiden.

“Hoe heb ik het gedaan?”

Een sollicitatiegesprek is natuurlijk onwijs spannend, en je wil het dan ook zo goed mogelijk doen. Het liefst hoor je gelijk of je het bent geworden of niet. “Hoe heb ik het gedaan?”, is dan ook een vraag die gelijk door je heen schiet. Toch is het beter om dit niet te vragen aan de werkgever of recruiter, weet Salemi. “De potentiële werkgever kan dan denken dat jij altijd op zoek bent naar directe feedback op het werk.” Kortom: niemand wil iemand inhuren waarvan hij denkt dat hij steeds zijn of haar handje vast moet houden.

In plaats daarvan kun je beter vragen: “Wat zijn de volgende stappen?” Op die manier krijg je vaak al een indruk van hoe je het hebt gedaan. Heb je de baan helaas niet gekregen? Dan is het helemaal oké om feedback te vragen. Soms gaat het niet per se om je kwalificaties, maar heeft het bedrijf bijvoorbeeld besloten intern iemand aan te nemen. In dat geval kun je de werkgever of recruiter vragen contact met je op te nemen voor een eventuele toekomstige vacature.

Maar stel alsnog wél vragen

Zelfs als je al bekend bent met het bedrijf, is het een absolute no-go om aan het einde van een sollicitatiegesprek geen vragen te stellen. “Op die manier denkt de werkgever dat je niet geïnteresseerd bent in de baan, dat je lui bent of het meest belangrijke, dat je je niet hebt voorbereid.”

Het is dus belangrijk om altijd wat vragen achter de hand te hebben om aan de werkgever of recruiter te stellen. “Kijk op de sociale media van het bedrijf”, raadt Salemi aan. “Google het bedrijf of lees de website goed door. Bedenk ten minste twee of drie vragen over de baan, het bedrijf of iets wat je hebt gelezen.” Doe dit niet alleen omdat dit is wat de werkgever wil horen, maar ook zodat jij zelf meer inzicht krijgt in de baan. Is het wel iets wat jij leuk vindt om te doen? Past het bedrijf bij jou? Dat zijn belangrijke vragen wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging.

Bron: PureWow | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws