3 op de 4 vrouwen ervaren stress bij het dragen van een bikini

Het swimwear seizoen is officieel van start gegaan, maar blijkbaar worden we daar nog altijd onzeker van.

Op het world wide web wordt al jaren massaal gepleit voor body positivity en er is al veel geschreven over een bikinilichaam – voor laatstgenoemde hoef je dus enkel een bikini aan te trekken om het te realiseren. En toch ervaren veel vrouwen stress wanneer zij een bikini dragen.

Bikinistress

Je hoeft geen afgestudeerd weerkundige te zijn om op te merken dat het warm is in Nederland. Heel warm. Verkoeling vinden velen deze dagen aan meertjes en stranden. En hoewel dat heerlijk klinkt, brengt dat ook stress met zich mee. Zo blijkt uit onderzoek van Hunkemöller dat maar liefst 77 procent van de Nederlandse vrouwen bikinistress ervaart. Zij voelen zich onzeker wanneer ze weer voor het eerst een bikini aantrekken.

Onzeker voelen over het dragen van een bikini is dus helaas nog altijd een feit - al hopen we dat vrouwen 'm alsnog gaan rocken. Toch leidt die onzekerheid er ook toe dat sommigen helemaal geen bikini dragen. Uit het Hunkemöller onderzoekje blijkt dat dit voor een derde van de Nederlandse vrouwen het geval is. 42 procent van de vrouwen is daarbij onzeker over haar lichaamsvorm en 31 procent is onzeker over haar totale omvang. En wat ook niet helpt is dat 32 procent van de vrouwen denkt dat hun uiterlijk door anderen onder de loep wordt genomen.

Bewondering

Het klinkt alsof jaren van pleiten voor lichaamsacceptatie en body positivity nog niet het gewenste effect heeft bereikt. Heb je het gevoel dat je toch bekeken wordt door andere vrouwen? Well, uit het onderzoek blijkt dat 93 procent van de vrouwen dit positief een aanmoedigend bedoelt. En 65 procent van de vrouwen bewondert andere vrouwen in bikini. O, en dat betekent overigens niet dat dit non-stop gebeurt. Zo gaven de ondervraagde vrouwen aan dat ze op het strand eigenlijk amper op andere vrouwen letten.

Bron: Hunkemöller | Beeld: RDNE Stock project (Pexels)