Money, honey: 5 financiële red flags om voor uit te kijken in een relatie

Wanneer iemand helemaal geen fooi geeft, bijvoorbeeld.

Wanneer je aan het daten bent, dan heb je vast wel een lijstje plus- en minpunten voor potentiële partners. Nu hoeven jullie het niet over álles eens te zijn, maar voor een serieuze relatie is het wel handig als jullie qua financiën op één lijn zitten. Deze vijf punten zijn hoe dan ook goed om op te letten.

Gedeelde portemonnee

Honden of katten. Pop of rock. Bier of wijn. Je kunt het over zoveel dingen oneens zijn met je potentiële lief. Maarre: voor echt succes op de lange termijn is het wel nodig dat jullie qua financiën een soort common ground kunnen vinden. Een echt gemakkelijk gespreksonderwerp is het echter niet – we hebben het nu eenmaal liever niet over wat er in onze portemonnees omgaat. Financieel expert Courtney Alev legt aan Pure Wow uit welke pijnpunten en red flags je op financieel gebied kunt tegenkomen in een relatie.

1. Tikkies, tikkies, tikkies

Om maar direct een open deur in te trappen: we houden van Tikkies en betaalverzoekjes. Het cliché verzoek om 2 euro over te maken voor een kopje koffie kennen we allemaal wel. En na een eerste paar dates zijn betaalverzoekjes prima te begrijpen. Maar na elke lunch, kop koffie, of drankje op ’t terras een Tikkie? Dat wordt na een aantal dates vrij vermoeiend. Als je samen tijd doorbrengt dan balanceren die kleine bedragen elkaar wel uit. En voor de echt grote bedragen mag je best grenzen stellen, legt Alev uit. Het is maar net waar jij je comfortabel bij voelt!

2. Uitgesproken mening

Hoe serieuzer jullie relatie wordt, hoe belangrijker dat jullie je financiële situatie benaderen met teamwork. Echt grote uitgaven zul je dan ook altijd willen overleggen, maar soms is het echt niet verkeerd om je geld te besteden aan iets dat jij graag wilt. Als je partner daar al een bijzonder uitgesproken mening over heeft, dan kan dat een slecht teken zijn. Zolang je in je budget ruimte hebt om jezelf eens te verwennen met die nieuwe designertas of dat fijne stel schoenen, dan moet een beetje splurging op z’n tijd gewoon kunnen.

3. Fooi

In Nederland wordt het belonen van goede service met een fooi ook steeds gewoner. Wil je partner geen cent extra uitdelen aan die fijne serveerster die jullie de hele avond zo goed verzorgd heeft? Dat kán een slecht teken zijn. Alev legt uit dat een fooi van 15 à 20 procent vaak redelijk gangbaar is.

4. Verschillen respecteren

Misschien heb jij een flink gespekte bankrekening, en leeft je partner van salaris tot salaris, of andersom. Dat hóeft geen mismatch te zijn, zolang je elkaars verschillen maar kunt respecteren. “Als je date flink meer geld heeft dan jij en consistent over jouw wensen heen walst met duurdere activiteiten die je niet kunt (of wilt) betalen, dan kan dat leiden tot hard feelings en slechte financiële beslissingen”, legt Alev uit.

5. Breed laten hangen

En last but not least: het wordt ons met de paplepel ingegoten om vooral ‘lekker normaal’ te blijven. Natúúrlijk mag je trots zijn op die nieuwe auto waar je voor gespaard hebt, of dat setje peperdure pumps. Maar iemand die continu te koop moet lopen met hoe rijk ze zijn, hoeveel ze hebben uitgegeven aan hun kleding, of haast (dare we say it) snobbistische trekjes vertoont qua designerlabels en vijfsterrenhotels? Tja…Alev verklapt hierbij dat dit soort dingen vaak maar een heel beperkt beeld bieden van iemands financiële situatie.

Bron: Pure Wow | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws