Nieuw onderzoek bevestigt daadwerkelijke link tussen pilgebruik en depressie

Onderzoek bevestigt wat een groot deel van de vrouwen al jaren vermoedde.

African american woman holding birth control pills sitting on bed at bedroom

Je hebt vast weleens verhalen gehoord van vrouwen die zich opeens veel lichter en positiever voelden toen ze stopten met de pil. En dat wat vrouwen al lange tijd vermoedden is onlangs wetenschappelijk bevestigd: er is daadwerkelijk een link tussen pilgebruik en depressieve symptomen.

Beperkt onderzoek

De pil is al jaren het meest gebruikte anticonceptiemiddel in Nederland (42 procent van de vrouwen tussen de 16 en 49 jaar gebruikt het), en toch is onderzoek ernaar tot op de dag van vandaag erg beperkt. Dat vrouwen door de jaren heen wel meldingen maakten van hun symptomen als slapeloosheid, humeurigheid en een lager libido zorgden niet voor extra schot in de zaak.

Anno 2023 begint er eindelijk verandering in te komen en duiken specialisten steeds vaker in vrouwengezondheid. Zo ook een onderzoek gepubliceerd in het journaal Epidemiology And Psychiatric Sciences van Cambridge University. Maar liefst 264,577 vrouwen uit het Verenigd Koninkrijk deelden hun gegevens en de resultaten liegen er niet om. Volgens het onderzoek hebben vrouwen 130 procent meer kans op het ontwikkelen van een depressieve klachten als ze als tiener al begonnen met het slikken van de pil. Voor vrouwen die als volwassenen begonnen met de anticonceptiepil geldt volgens de onderzoekers dat voor hen de kans 92 procent zo groot is.

De onderzoekers ontdekten wel dat het risico ietsjes naar beneden gaat als iemand al twee jaar aan de pil is, maar toch. Een erg rooskleurig beeld schetsen de gegevens niet.

De pil slikken

Therese Johansson, een van de onderzoekers, pleit ervoor dat patiënten en artsen beter geïnformeerd worden over de effecten van de pil. Al wil ze er ook bij zeggen dat een verhoogde kans op depressieve symptomen natuurlijk niet betekent dat je depressief zult worden. "De meeste vrouwen kunnen externe hormonen goed verdragen, zonder dat ze negatieve effecten op hun humeur ervaren."

Naast het weren van ongeplande zwangerschappen heeft het slikken van de pil ook nog een aantal voordelen. "Ze kunnen bepaalde ziekten voorkomen, zoals eierstokkanker en baarmoederkanker. Bepaalde vrouwen kunnen echter een verhoogd risico op depressie hebben nadat ze zijn begonnen met het pilgebruik."

Bron: Stylist UK | Beeld: Adobe Stock