Moet je tijdens elke haarwasbeurt een conditioner gebruiken?

Dit is hoe het zit! 

Woman bathing and washing her hair relaxed.

We weten inmiddels dat je je haar niet elke dag hoeft te wassen. Maar wanneer het dan wel een hair wash day is, is het dan nodig om het elke keer te behandelen met een conditioner?

Hoeveelheid conditioner

Wanneer we met onze conditioner in de weer zijn, houden we er nog weleens het credo op na: hoe meer, hoe beter. Toch heb je helemaal niet zoveel nodig van de vocht inbrengende haarverzorging. Een klein dotje is al genoeg. Zo gaat je conditioner langer mee en voorkom je dat je haar er futloos uitziet.

Wanneer je te veel conditioner gebruikt, kan dat leiden tot slappe, verzwaarde lokken. Al betekent het niet dat conditioner een stap is om achterwege te laten tijdens je hair care routine. Zo stelt haarstylist Ryan Trygstad dat het belangrijk is om altijd een goede conditioner te gebruiken na je shampoo. “Shampoos verwijderen het vochtgehalte uit je haar en conditioners brengen dat vochtgehalte weer in evenwicht”, legt hij uit aan Well and Good.

Frequentie

Hoe vaak je je haar in de conditioner zet, hangt wel af van verschillende factoren. Denk aan hoe vaak je je haar verhit met tools, of het geverfd is en of je haar vaak wordt blootgesteld aan de zon. Deze factoren zorgen ervoor dat je haar sneller kan breken omdat het droog. Als je je haar dan wast met shampoo, is het belangrijk om ook altijd een goede, verzorgende conditioner te gebruiken.

Heb je vet of dun haar? Dan hoorde je misschien weleens dat je de conditioner best af en toe kunt skippen. Volgens Trygstad kun je dat alleen beter niet doen. Hij raadt aan om je haar alsnog met een conditioner te behandelen. “Ik vertel al mijn cliënten met dunner haar om alleen conditioner aan te brengen vanaf het midden van hun haar naar de punten.”

Hoe vaak je je haar dus precies in de conditioner moet zetten, kan verschillen. Wel is het volgens de haarstylist goed om je haar een keer per week te behandelen met een masker. Maar bovenal: luister naar je haar. “Als het zomer is en je spendeert meer tijd in de zon en in het zwembad, dan is het goed om je haar nog vaker te hydrateren”, raadt hij aan.

Bron: Well + Good | Beeld: Adobe Stock