Carice van Houten en Halina Reijn openhartig over dissociatieve stoornis

'Ik durf er eigenlijk niet over te praten.'

In de podcast 'Carice & Halina' bespreken Carice van Houten en Halina Reijn verschillende onderwerpen, van moederschap tot het leven in Hollywood. Naast leuke momenten, zijn ze ook openhartig als het minder gaat. In de laatste aflevering bespreken ze hoe het is als ze in de put zitten, en delen ze dat ze last hebben van dezelfde psychische aandoening.

Dissociatieve stoornis

"Ik heb dus heel vaak last van existentiële paniek", vertelt Halina. Ze legt uit dat ze dan 'dissocieert' tijdens bepaalde momenten, zoals een meeting. "Dan zoom ik uit en denk ik: waarom ben ik hier, wat is het leven, waarom zijn we hier, wat is een tafel, wat is een stoel." De actrice en regisseur deelt dat ze hierdoor een paniekaanval krijgt. "Dat vind ik zo eng, dan denk ik namelijk dat ik gek word, dat ik boven de situatie ga zweven in plaats van dat ik in het moment zit".

Een situatie die voor Carice herkenbaar is, en ze geeft toe dat ze hier ook last van heeft. "Ik blijf half hangen en ik ben aan het kaderen", omschrijft de actrice. "Ik ben mijn eigen gedachtes aan het processen, ik probeer te volgen wat er in het gesprek gebeurt. Als een soort Droste-effect: ik zit naar mezelf te kijken, die naar mezelf kijkt, die naar mezelf kijkt, die naar mezelf kijkt en dat is een heel eng gevoel."

Therapie

De actrices zijn goede vriendinnen en bespreken deze onderwerpen dan ook regelmatig. "Het helpt mij heel erg als jij dat vertelt", vertelt Halina. De actrice heeft hier namelijk best mee gezeten en praat sinds kort met een therapeut hierover. "Ik durf er eigenlijk ook niet over te praten, omdat ik bang ben dat het erger wordt", geeft Halina toe. Met name als ze in Amerika is, heeft ze er veel last van. "Bijvoorbeeld als ik tegenstrijdigheid zie. Heel veel armoede, heel rijke mensen: dan zone ik uit. Ik kan het leven dan gewoon niet aan of zo, weet ik veel. Ik snap de helft van de tijd niet: wat doen we hier eigenlijk?"

Bron: RTL Boulevard | Beeld: NL Beeld