Introvert? Met deze tips lukt het je toch om professioneel te netwerken

Het hoeft helemaal niet eng te zijn.

Group of people chatting during coffee break indoors

Het opbouwen van een professioneel netwerk kan van enorme waarde zijn voor je carrière. Als je jezelf als introvert beschouwt, kan het voelen alsof je op het gebied van netwerken in het nadeel bent. We zetten daarom tien tips op een rij die je kunnen helpen om toch aan je professionele netwerk te werken.

Introvert zijn

Allereerst scheppen we wat meer duidelijkheid over wat introvert zijn precies inhoudt. Als je introvert bent, krijg je energie door tijd alleen of in een kleine groep door te brengen – in tegenstelling tot extraverten, die zich juist het prettigst voelen in een grote groep mensen. Introverte mensen zijn vaak van nature luisteraars, laten het woord liever aan een ander en denken goed na voordat ze iets zeggen. Check, check, dubbelcheck? Dan zijn deze tips voor jou.

1. Bouw je netwerktolerantie op

Push jezelf niet om bij de eerste de beste netwerkgelegenheid meteen een netwerk-pro te zijn. "Begin met babystapjes: zoek een interessant evenement en ga er gewoon heen", zegt carrièrecoach Allie Villarreal. “Dit betekent geen druk om met iemand te praten, geen cv's of kaarten uit te printen; woon gewoon het evenement bij met als doel te luisteren en te leren. Vaak zul je merken dat iedereen blij genoeg is om je met rust te laten terwijl je nog steeds wegloopt met al het geleerde dat je misschien hebt gedaan. Bouw daarna je doelen op: 'Deze keer zal ik bij één stand langsgaan en ze mijn cv geven of ik zal mijn hand opsteken en één vraag stellen na een gesprek', enz.”

2. Bereid je goed voor

Een goede voorbereiding is het halve werk – ook bij netwerkevenementen. Als je bang bent dat je gaat vastlopen tijdens het netwerken, kun je van tevoren alvast wat brainstormen over gespreksonderwerpen en ijsbrekers. Eventueel kun je onderzoeken wie er aanwezig zal zijn, zodat je enkele vragen kunt voorbereiden. Daarnaast is het leuk om alvast wat weetjes over jezelf te bedenken en na te denken over mogelijke antwoorden op vragen over je carrière.

3. Neem een partner mee

Als je het spannend vindt om alleen naar een netwerkevenement te gaan, kun je ervoor kiezen om een netwerkpartner mee te nemen. Dit betekent natuurlijk niet dat je op het event je achter diegene gaat verschuilen, maar het kan wel een geruststellend en veilig gevoel geven als je met iemand bent die je opvangt wanneer je het lastiger krijgt, of die het ijs breekt als dat nodig is.

4. Stel open vragen

Als we iets weten over mensen, is het dat ze graag over zichzelf praten. Als je de druk een beetje van jezelf wil afhalen, is het daarom een goed idee om open vragen te stellen die mensen aan het praten krijgen. Ga niet voor de standaard vragen ('Waar werk je?'), maar voor iets waar mensen langer over kunnen vertellen, bijvoorbeeld 'Wat brengt je naar dit evenement?', of 'Hoe onderscheid jij je van anderen op carrièregebied?'.

5. Wees een actieve luisteraar

Introvert zijn kan ook grote voordelen hebben, waaronder het feit dat je goed kunt luisteren. Gebruik dat talent tijdens een netwerkevenement! Wanneer je goed luistert naar wat iemand te vertellen hebt en laat merken dat je interesse toont, bouw je beter relaties op.

Bron: In Her Sight | Beeld: Pexels 

Carriere
  • Group of people chatting during coffee break indoors