Niet elke werknemer is hetzelfde. Waar de één 's ochtends niet kan opstarten, belandt de ander juist 's middags in een flinke dip. Toch is er volgens recent onderzoek één moment op de dag waarop door werknemers de meeste fouten gemaakt worden.
Aanpassen
Als je al langere tijd een kantoorbaan hebt, weet je waarschijnlijk precies wanneer je productief bent en wanneer niet. Hier kun je je heel gemakkelijk op aanpassen: als je weet dat je 's ochtends moeite hebt om de energie op te brengen, dan kun je een meeting beter wat later op de dag plannen. En heb je 's middags altijd een dipje, dan kun je je daarop voorbereiden door 's ochtends wat extra werk op te pakken.
Productiviteit en nauwkeurigheid
De productiviteit van iedere werknemer gedurende de dag is weer anders, maar volgens een recent onderzoek dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Plos One is er wel één tijdstip dat er bovenuit springt als het gaat om fouten maken. Onderzoekers bestuurden twee jaar lang zo'n 800 kantoormedewerkers, en kwamen tot de conclusie dat in de namiddag de productiviteit en nauwkeurigheid afneemt, waardoor op dat moment de meeste fouten worden gemaakt. “Dit komt overeen met vergelijkbare bevindingen dat het aantal taken dat werknemers voltooien gestaag toeneemt van maandag tot en met woensdag en vervolgens afneemt op donderdag en vrijdag”, zegt Taehyun Roh, co-auteur van de studie en professor aan de Texas A&M University.
Flexibiliteit
Een leuk feitje om te weten natuurlijk, maar ook iets om serieus over na te denken. Volgens onderzoekers is dit namelijk bewijs dat werkplekken meer flexibiliteit moeten bieden. “Flexibele werkregelingen, zoals hybride werk of een vierdaagse werkweek, kunnen de negatieve effecten van lange werkweken helpen verminderen en een beter welzijn en productiviteit van werknemers bevorderen”, schreven de auteurs van het onderzoek. Laat onze werkgevers dit a.u.b. ook lezen!
Bron: Make It | Beeld: Pexels