Is het mogelijk om rimpels uit leren items te halen?

Kreukels uit katoen strijken is goed te doen, maar rimpels uit leer verwijderen? Dat is iets ingewikkelder.

Makkelijk zouden we het niet noemen, maar onmogelijk is het ook niet om rimpels in leren items wat te verminderen. Wij delen een aantal manieren. En welke van die manieren je ook kiest - wees voorzichtig!

Stomen in de badkamer

Misschien wel een van de makkelijkste manieren: rimpels uit de kleding stomen. Hiervoor ga je niet te werk met een stomer, maar simpelweg met de warme lucht in de badkamer wanneer je doucht. Hang je leren item op in de badkamer en neem zelf een fijne douche. De stoom van het warme water maakt de leren stof soepeler, waardoor rimpels kunnen verminderen. Ga overigens niet te fanatiek te werk en hang je leren jas, tas of broek niet te dichtbij de douche. Hierdoor kan er water op je geliefde leren item terecht komen en dit kan weer watervlekken achterlaten. Wil je ook niet.

Maak een alcoholspray

Zelf een antikreukspray maken? Het kan. Meng hiervoor een deel alcohol met een deel water en doe dit in een sprayflesje. Spray vervolgens van een afstandje wat van de alcoholoplossing op je leren item. De alcohol zorgt ervoor dat de leren stof soepeler wordt, waardoor je de rimpels er met je handen uit kunt strijken.

Besluit je deze methode te gebruiken? Week je leren kledingstukken dan niet in het water, maar pas het echt toe op een afstandje. Ook is het beter om de alcoholoplossing eerst op een klein stukje van de stof toe te passen. In enkele gevallen kan de alcohol ervoor zorgen dat de kleur afgeeft en dat wil je natuurlijk voorkomen. En, last but not least, alcohol kan het leer uitdrogen. Heb je de rimpels eenmaal uit je jasje, broek of tas? Gebruik dan een leerconditioner om de stof mooi te houden.

Toch het strijkijzer

Zeiden we eerder nog dat je geen strijkijzer moet gebruiken, dan moeten we daar toch een beetje op terugkomen. Een strijkijzer gebruiken om rimpels uit je leren items te halen kán, maar een goede voorbereiding is hierbij wel van belang. Zet je strijkijzer de koudste stand, leg je leren item op je strijkplank en leg vervolgens een kussensloop over het leren stuk. Dit zorgt ervoor dat het leer niet wordt blootgesteld aan te veel hitte, maar wel aan genoeg om de rimpels eruit te krijgen. Al zouden wij deze methode echt aanhouden als een last resort. En ook voor deze methode geldt: test eerst een klein stukje om te kijken of het leer ertegen kan.

Voorkomen is beter

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Wil je voorkomen dat je geliefde leather rimpels oploopt? Berg je kledingstukken of accessoires dan op de juiste manier op. Hang ze altijd op in de kast en vouw ze niet. Bovendien spelen ook kledinghangers een grote rol. Hangers van slechte kwaliteit kunnen namelijk juist voor rimpels rondom de schouders zorgen. Investeer dus in een paar goede kledinghangers voor leren jasjes. Good luck!

Bron: InStyle | Beeld: NL Beeld