Is het beter om 's nachts zonder ondergoed te slapen?

Een gynaecoloog legt het uit.

Plus size woman wearing lingerie standing in front of the window

De beha gaat 's nachts gewoon uit, maar het slipje? Die houden de meeste vrouwen aan wanneer ze naar bed gaan. Een gynaecoloog pleit er echter voor om 'm 's nachts toch maar uit te doen.

Grotere kans op vaginale schimmelinfectie.

Voor de gezondheid van je vulva kan het beter zijn om 's nachts geen onderbroek te dragen. "Als je vulva de hele nacht in contact is met een stof, vooral als het wat warmer weer is en je zweet, dan verhoogt dit het risico op vulvovaginitis (een ontsteking of irritatie aan de vagina of vulva, red.)", zo legt gynaecoloog Odile Bagot uit aan Marie Claire France.

Bacteriën gedijden zoals we weten goed wanneer het warm en vochtig is. Precies de omstandigheden van je vulva en vagina wanneer je 's nachts slaapt in een warmere omgeving met je ondergoed aan. Van nature bevindt zich de schimmel canada albicans in de vagina microbiota. Dit kan geen kwaad, maar onder de 'juiste' omstandigheden kan deze schimmel zich wel in een overmatige hoeveelheid ontwikkelen. En dan kun je kans lopen op een vaginale schimmelinfectie, die je kunt herkennen aan symptomen als jeuk en een abnormale vaginale afscheiding.

Dát de kans op een vaginale schimmelinfectie hierdoor iets groter wordt, betekent overigens niet automatisch dat je er een zult krijgen als je wel met je ondergoed aan slaapt.

Kans op blaasontsteking

Mensen die weleens een blaasontsteking hebben gehad weten dat ze dit nooit weer willen. Uit onderzoek bleek al eens dat inlegkruisjes de kans hierop kunnen verhogen. Dr. Bagot vermoedt daarom dat het goed mogelijk is dat de kans hierop ook wordt vergroot als je met een slipje aan slaapt. De gynaecoloog denkt dit omdat er na een toiletbezoek nu eenmaal bepaalde bacteriën in je ondergoed achter kunnen blijven. Als je dan 's nachts gaat slapen met diezelfde slip aan, dan hebben bacteriën gedurende de hele nacht vrij spel. Ze kunnen dan de urinewegen bereiken en een blaasontsteking veroorzaken. En hoewel het nog niet onderzocht is of dit heel waarschijnlijk is, is het altijd goed om het in je achterhoofd te houden.

Wat dan wel te dragen?

Er zijn mensen die het geen probleem vinden om zonder ondergoed te slapen, maar sommige vrouwen vinden dit erg onprettig. Het scheelt voor hen misschien wat dat je niet naakt hoeft te slapen. Dr. Bagot raadt aan om dan losse kleding te dragen die niet in contact komt met je vulva. Denk aan een groot nachthemd.

Overigens zijn er bepaalde scenario's – zoals elke vrouw wel weet – waarin je niet aan ondergoed kunt ontkomen. Bijvoorbeeld wanneer je 's nachts met maandverband moet slapen omdat je ongesteld bent.

O, en vind je het écht een heel vervelend idee om 's nachts zonder ondergoed te slapen? Trek voor het slapen gaan dan een schone onderbroek aan en zorgt dat het een stof is die goed ademt.

Bron: Marie Claire France | Beeld: Adobe Stock