Wat je beter niet kunt doen als je een salarisaanbod te laag vindt

Een nieuwe baan vinden is fijn, mits het salaris wel een beetje matcht met wat je voor ogen had.

Hoe leuk je nieuwe baan ook is, je wilt voor je werkzaamheden wel een passend salaris ontvangen. Dus wat kun je dan het beste doen als het salarisaanbod voor je nieuwe functie toch een stuk lager ligt dan je hoopte?

Geen verloren zaak

Hoewel het natuurlijk jammer is, hoeft het niet direct een verloren zaak te betekenen. Volgens de CNBC kan de manier waarop je reageert namelijk een groot verschil maken. Wél is het belangrijk dat je rekening houdt met twee dingen, deze kunnen namelijk je kansen op een succesvolle onderhandeling ruïneren.

Niet doen: het persoonlijk opvatten

Werkgevers kunnen om een aantal redenen een lager salaris aanbieden. Misschien hebben ze een krap wervingsbudget of laten ze wat speelruimte over, omdat ze verwachten dat je gaat onderhandelen. Het heeft in ieder geval niet altijd met de persoon zelf te maken. En onthoud: het bedrijf heeft jou als kandidaat gekozen, wat betekent dat je aan de eisen voldoet en dat ze waarde in je zien.

Niet doen: boos, gefrustreerd of teleurgesteld reageren

Blijf liever kalm en gebruik deze tijd om je gedachten te ordenen, zodat je die belangrijke beslissing kunt nemen en dus een solide antwoord kan voorbereiden. Je wilt altijd een goede relatie onderhouden, no matter what. Als je toegeeft aan je negatieve gevoelens, komt dat minder professioneel over, wat uiteindelijk funest voor je positie kan zijn. Als je vriendelijk en oprecht reageert, kom je sympathieker over – en dat is wat je toekomstige werkgever natuurlijk graag wil zien.

Wel doen: vragen om bedenktijd van een aantal dagen

Veel werkgevers vragen 48 tot 72 uur bedenktijd aan, wat redelijk is. Sommigen zullen je zelfs een week geven om erover na te denken, maar hoe sneller je handelt, hoe sneller je verder kan gaan met je zoektocht naar een baan (mocht dit net niet de juiste match zijn).

Wel doen: bellen als je eruit bent

Het is misschien makkelijker om via een mail uit te leggen waarom je niet blij bent met het aanbod, maar pak liever de telefoon op. Zo kunnen ze je oprechtheid en professionaliteit horen door de toon van je stem. Gesprekken over geld liggen vrijwel altijd gevoelig. Als je dit via de telefoon doet, voorkom je vaak misverstanden.

Wel doen: aardig blijven

Wees altijd aardig en beleefd, maar zorg er wel voor dat je goed aangeeft wat je wil. Uiteraard is de eerste stap om te bedanken en ook is het belangrijk om op een respectvolle toon te blijven praten. Maar maak echter wel duidelijk dat het salaris dat ze je aanbieden te laag is om te accepteren. Weet wat je waard bent!

Bron: CNBC | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws