Wat te doen als je jaloers bent op het hogere salaris van je vrienden?

De zogenoemde salaris envy komt onder andere voor bij mensen die kozen voor een beroep dat ze leuk vonden, maar waarmee ze niet veel verdienen.

Je kunt je baan nóg zo leuk vinden, maar als je merkt dat vrienden, familie en kennissen meer verdienen dan jij, kan dat voor een flinke doses zogenoemde salary envy zorgen. Zeker met de almaar stijgende kosten van dit moment.

Jaloers op het loon van vrienden

Je zult je baan nog vele jaren moeten uitvoeren voor je in de buurt van de pensioengerechtigde leeftijd komt. Een leuke baan vinden is dus bijna een vereiste. Maar daar tevreden mee zijn wanneer je daar niet veel mee verdient, is lastig. Zeker wanneer de mensen in je omgeving aan het eind van de maand wel een rianter salaris bijgeschreven kregen. Salary envy is velen daarom niet vreemd. Het houdt in dat je jaloers bent op je vrienden, familie, collega’s of andere personen die meer verdienen dan jij, maar het kan ook jegens een sector zijn. Bijvoorbeeld wanneer iemand koos voor een creatief beroep, in plaats van een beroep waarbij je een hoger salaris verdient. Zeker nu de inflatie door het dak gaat, kan salary envy de kop opsteken.

Mensen die last hebben van salary envy zijn in hun hoofd veel bezig met salarissen. Wat kunnen ze doen om meer te verdienen? Welk bedrag krijgen hun vrienden eigenlijk op hun bankrekening gestort, en hoeveel uur werken zij per week? Is om een salarisverhoging vragen een optie – of misschien het verhogen van je rates als freelancer?

Ook kunnen mensen met salary envy opeens twijfelen aan hun carrièrekeuze. Een creatief beroep kan dan wel leuk zijn, maar als je onder de streep een stuk minder verdient dan bekenden die een traditioneler carrièrepad volgden, kan dat behoorlijk steken. Het mag dan een ander beroep zijn, maar vaak werk je even hard.

Het is ‘natuurlijk’ om meer te willen

Kan iemand die geobsedeerd is door diens salaris (en die van anderen) hiervan afkomen? Of zit er niets anders op dan zorgen dat je daadwerkelijk meer salaris verdient? Dat antwoord ligt – surprise, surprise – wat gecompliceerd.

De wens om meer te willen verdienen is volgens Ben-Shahar Tal deels biologisch, zo vertelt hij in gesprek met BBC. De docent psychologie vertelt dat een hoger salaris echt niet altijd nodig is om al iemands kosten te dekken, maar dat het ‘natuurlijk’ is om meer te willen. “Onze aard is de afgelopen millennia niet veel veranderd en van nature zijn we nog steeds hoarders”, legt hij uit. “We voelen de behoefte om steeds meer te hebben, zodat we de toekomst beter kunnen overleven.”

Mensen vergelijken veel

De kennis dat leeftijdsgenoten meer verdienen, is één van de grootste redenen waarom mensen ontevreden zijn over hun salaris. Dat stelt Michelle Gielan, founder van The Institute for Applied Positive Research. Als iemand net zoveel verdient als leeftijdsgenoten, zijn mensen over het algemeen tevredener. “Mensen focussen zich erg op vergelijken”, vertelt ze aan BBC. “Als mensen het gevoel hebben dat ze op kantoor minder verdienen dan een ander, kunnen ze zich erg ontevreden voelen.”

Marketing professor Kathleen Vohs raadt aan om geld anders te gaan bekijken, om een beter gevoel over je salaris te krijgen. Ze stelt dat mensen geld moeten zien als hulpmiddel, in plaats van een maatstaf waarmee ze zich kunnen meten aan hun peers. “Het is makkelijk om iemands salaris met dat van anderen te vergelijken, omdat geld meetbaar is”, verklaart ze. “Andere gebieden van het leven zijn niet zo makkelijk te meten.” Tal vult aan dat het beter is om de focus te leggen op wat je wel hebt, in plaats van op wat je niet hebt.

Transparant zijn en balans vinden

Ook is het belangrijk om een goed netwerk te hebben. De kans is groot dat je met name op de hoogte bent van de salarissen van je vrienden. Logisch, met hen praat je nu eenmaal makkelijk over dit soort dingen. Met collega’s of conculega’s wat minder snel. Timothy Low, vice president marketing bij Payscale, raadt aan om een goed netwerk op te bouwen in de industrie waarin je werkt. En om met hen open te zijn over wat jullie verdienen. “Transparante gesprekken over wat je verdient zijn belangrijk om je tevredener te voelen over je werk”, stelt hij. Zonder die transparantie is het immers makkelijk om aan te nemen dat iemand anders meer verdient dan jij, terwijl dat niet altijd het geval is. De kans is groot dat mensen die in dezelfde sector werken als jij vergelijkbare bedragen verdienen, en dat draagt ook bij aan de tevredenheid die je voelt. Al is dat helaas niet altijd het geval.

Als iedereen die jij kent – in vergelijkbare functies en vergelijkbare leeftijden – meer verdient dan jij, kun je overwegen om een salarisverhoging te vragen of om te solliciteren bij een ander bedrijf, of als freelancer kun je overwegen om je tarieven te verhogen.

Helaas is het niet altijd mogelijk om (direct) stappen te ondernemen om meer geld te verdienen. De economie heeft er ook nog wat over te zeggen en banen of klussen liggen niet altijd voor het oprapen. Het is daarom altijd belangrijk om naar de balans te zoeken. Geld is niet alles. Hoe tevreden je bent over wat je verdient, kan namelijk worden beïnvloed door hoe tevreden jij je voelt over andere zaken in je leven, zo weet Gielan. Denk aan de hoeveelheid tijd die je met familie kunt doorbrengen, of een fijne vriendengroep. “Mensen die genieten van hun werk en daarnaast veel quality time hebben, focussen zich vaak minder op de nummers.”

Bedenk je dus dat het ook veel waard is als jij geniet van je baan en daarnaast veel tijd en energie hebt voor dingen die níet onder je werk vallen.

Bron: BBC | Beeld: Polina Zimmer (Pexels) 

Laatste nieuws