Wat er met je haar kan gebeuren na de zwangerschap

Hormonen hebben ook na een zwangerschap nog veel invloed op je lichaam, dus ook op je haar.

Wanneer de bevalling achter de rug is en de postpartumperiode begint, ervaren veel vrouwen veranderingen. Logisch, die bevalling en hormonen eisen z'n tol van je lichaam. En een van die side effects is helaas ook haarverlies.

Hormonale schommelingen

Je hoort weleens dat vrouwen tijdens hun zwangerschap opeens veel meer haar krijgen. Prachtig, zo’n dikke bos. Na een bevalling kampen veel vrouwen echter met haarverlies. “Tijdens je zwangerschap ervaar je veel hormonale schommelingen en een van die hormonale schommelingen bevordert haargroei”, vertelt dermatoloog Sejal Shah aan Parents.

Die hormonale schommeling tijdens je zwangerschap voorkomt dat je haren verliest, iets wat we normaal dagelijks meemaken. Na die zwangerschap komt het echter weer op gang. “Na je zwangerschap, wanneer je hormonen weer normaal zijn, is er een afname in oestrogeen. Dit zorgt ervoor dat het haarverlies weer op gang komt”, vervolgt Dr. Shah. “Maar houd in het achterhoofd: je hebt maanden geen haarverlies ervaren. Het haar dat niet uitviel moet nu loskomen.”

Telogeen effluvium

Het proces waarin haarverlies (weer) op gang komt wordt telogeen effluvium genoemd. “Vaak wordt telogeen effluvium in gang gezet door een bepaalde gebeurtenis, in dit geval is dat een bevalling, maar er zijn ook andere gebeurtenissen die dit kunnen triggeren.” Wanneer dit effect optreedt, duurt het vaak drie maanden voordat het haar daadwerkelijk uitvalt.

Na een zwangerschap ervaren vrouwen vaak een periode waarin ze meer haar verliezen dan voor hun zwangerschap. But don’t worry, het is maar tijdelijk. “Het is een natuurlijk proces”, vervolgt Dr. Shah. “Het gaat uiteindelijk terug naar normaal.” Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je haar veel dunner zal worden als voor de zwangerschap.

Dunner haar

Heb je het gevoel dat je haar wel dunner is dan voor de zwangerschap? Ook dan hoef je je waarschijnlijk geen zorgen te maken. “De tijd om hiervan te herstellen verschilt. Bij sommige mensen duurt het drie maanden, bij anderen zes maanden. Soms kan het zelfs een jaar duren.”

Hoe je het ook wendt of keert, het is vaak verdrietig om je volle pregnancy lokken vaarwel te kussen. Of er een manier is om dit haarverlies tegen te gaan? Helaas niet. Maar er zijn wel manieren waarop je het onder controle te houden. Dr. Shah raadt aan om goed op je voeding te blijven letten om je haar sterk en gezond te houden. That's all you can do.

Bron: Parents | Beeld: Leeloo Thefirst (Pexels)