7 tips van professionals bij het wassen van je haar 

Je haar goed wassen, het lijkt zo vanzelfsprekend. Maar er zijn een hoop stappen waarbij het toch regelmatig niet helemaal goed gaat. Daarom vroegen we professionals om tips voor het wassen van je haar. Hoe pak je het het beste aan? 

Tip 1: bepaal passende wasfrequentie

Te vaak je haar wassen kan een averechts effect hebben. Je denkt er misschien je haar goed mee te verzorgen, maar het kan juist leiden tot droge punten en dof haar. Bepaal daarom hoe vaak jouw haar écht een wasbeurt nodig heeft.  

Het verschilt per haartype en hoofdhuid hoe vaak je je haar moet wassen. Over het algemeen geldt echter dat ongeveer 2 tot 3 keer per week voldoende is. Probeer eens uit: stel het een keer een dag uit en kijk wat dit met je haar doet. Is het al nodig, of kan je je haar een keer minder wassen?  

 Tip 2: gebruik shampoo voor jouw haartype

Voor allerlei haartypes is een bijpassende shampoo ontwikkeld. Of je nu droog of dof haar hebt, een volle bos krullen of juist meer volume wilt: er is keuze genoeg. Kies daarom altijd een shampoo die biedt wat jouw haar nodig heeft.  

Volgens professionals kan het soms best even tijd kosten om de juiste shampoo te vinden. Probeer verschillende producten uit om erachter te komen wat het beste werkt voor jouw haar.  

Tip 3: neem juiste hoeveelheid shampoo

Veel vrouwen gebruiken te veel shampoo, waardoor het lastiger is om alle shampoo uit je haar te spoelen. Meestal is een dot shampoo ter grootte van een 2 euro muntstuk al voldoende om je haar te reinigen.  

Tip 4: gebruik conditioner

Als je je haar een verzorgende boost wilt geven, raden professionals sterk aan om een conditioner te gebruiken. Hiermee geef je je lokken weer vitaliteit en kracht, wat na de wasbeurt meteen te zien is. Je haar krijgt weer een gezonde gloed.  

Tip 5: breng shampoo en conditioner goed aan

Shampoo en conditioner aanbrengen gaat lang niet altijd goed. Daarom geven professionals deze tips: breng shampoo aan op de hoofdhuid en conditioner in de punten. Als je het andersom doet, kan het er juist voor zorgen dat je hoofdhuid verstopt raakt omdat het vuil niet wordt verwijderd en de conditioner de hoofdhuid verder bedekt. Het is dus erg belangrijk om dit goed te doen. 

Tip 6: stel douche in op fijne watertemperatuur

Te warm of te koud douchen is ook van invloed op het effect van je wasbeurt. Heet water kan je haar uitdrogen, terwijl koud water ervoor zorgt dat je shampoo niet goed wordt opgenomen door je haar. Stel je douche daarom in op lauwwarme temperatuur

Tip 7: ga voorzichtig om met nat haar

Nat haar is extra kwetsbaar. Daarom moet je voorzichtig omgaan met je haar als je het net gewassen hebt. Ga niet ruw met een handdoek aan de gang, maar dep je haar voorzichtig droog. Gebruik liever geen föhn: laat je haar aan de lucht drogen. 

 Gezond, stralend haar na iedere wasbeurt

Door de tips van professionals toe te passen bij het wassen van je haar, zal je merken dat je haar gezonder blijft. Na iedere wasbeurt heb je een stralend kapsel! 

Beeld: Tim Mosholder (Unsplash)