De beste douchetemperatuur om je huid zacht en gezond te houden

We weten allemaal dat het voor je huid het beste is om niet té warm te douchen, maar wat is dan precies de perfecte temperatuur?

Te warm, te lang en te vaak douchen is funest voor je huid, we know. Maar het is ook zo lekker. Hoewel de meeste mensen momenteel geen uren onder de douche zullen staan (want milieu én stijgende energiekosten), douchen we nog wel vaak lekker warm. Maar wat is dan eigenlijk te warm en met welke temperatuur beschadigd jij je huid niet?

De ideale temperatuur

Een warme (oké, toegegeven: hete) douche is voor velen een waar pampermomentje. We knijpen daarom nog weleens een oogje dicht als we zien dat onze huid er niet zo lekker op reageert. Roodheid, een strak gevoel, jeuk. Maar met name nu het buiten kouder wordt, zijn de gevolgen van een hete douche extra merkbaar.

Of je dan maar koud moet douchen? Nee, dat hoeft uiteraard ook niet, maar een beetje balans houden is niet verkeerd. Dermatoloog Robert Anolik deelt met Vogue USA wat nu de beste douchetemperatuur is. “Lauwwarm”, vertelt hij. Als je het echt precies in graden wilt uitdrukken, zou dat tussen de 36,5 en 40,5 graden zijn. Warmer douchen wordt afgeraden door dermatologen. “De huidbarrière bestaat uit huideiwitten en oliën die voorkomen dat water uit de huid verdampt en deze barrière beschermt de huid”, aldus Anolik. Douch je te heet? Dan beschadig je de huidbarrière en wordt je huid kwetsbaar. “Het kan voor ontstekingen zorgen. Ook kunnen hoge temperaturen de van nature aanwezige oliën op je huid wegspoelen, die juist zo belangrijk zijn om je huid te hydrateren.”

Huidverzorging post shower 

Als je gaat douchen is het belangrijk dat je dus niet te heet doucht (en gebruik niet te agressieve bodywashes). Ook is het belangrijk dat je na je douche je huid goed verzorgt om ‘m zo soepel en gehydrateerd mogelijk te houden.

Ten eerste is het belangrijk dat je je huid na het douchen meteen droogt. Maar wees ook dan een beetje lief. Wrijf je lichaam niet droog, maar dep het. Anolik raadt ten tweede aan om daarna een moisturizer aan te brengen. Maar smeer niet meteen de eerste de beste moisturizer op je huid, want het moet natuurlijk wel werken voor jouw huid. Zo zijn vochtinbrengende crèmes in twee categorieën te verdelen: de bevochtingsmoisturizers en de verzachtende moisturizers.

“Bevochtigende moisturizers trekken water naar de oppervlakte van de huid en bevatten prachtige ingrediënten zoals hyaluronzuur en glycerine”, legt Anolik uit. “Deze zijn meer ademend en het is onwaarschijnlijk dat ze acne veroorzaken.” Je herkent deze moisturizers aan het feit dat ze wat lichter zijn. Verzachtende moisturizers zijn zwaarder en lijken meer op een crème. “Deze middelen houden water in de huid vast.” Ze zijn vaak wat vettig en volgens de dermatoloog geschikt voor armen en benen, zeker in de koudere maanden wanneer je huid droger is.

Bron: Vogue USA | Beeld: iStock

Laatste nieuws