Waarom worden we precies chagrijnig als we honger hebben?

Herkenbaar?

Het is niet zo dat we vergeten om te eten, maar af en toe schiet het eetmomentje erbij in - of duurt het gewoon heel lang voor het eten klaar is. Niet alleen kun je daar hongerig van worden, maar je kunt er ook chagrijnig van worden. Hoe komt dat nu?

Hangry

Hangry is een slecht humeur hebben door te weinig eten. Het is dus een mix van hungry en angry. Maar waarom gebeurt het? En is het eigenlijk wel echt? Het antwoord is ja, en wetenschappers kijken naar wat er precies achter zit.

Jennifer MacCormack is de auteur van een studie die onderzoek doet naar honger en hoe het onze stemming beïnvloedt. Eén ding dat ze onderzoekt is de bekende hanger. MacCormack en haar team van experts hebben verschillende onderzoeken uitgevoerd om een beetje dieper te graven en te proberen te begrijpen wat er met onze geest en ons lichaam gebeurt als het toeslaat.

Processen

In een artikel in Emotion vertelde Jennifer: "Het is algemeen bekend dat honger onze stemmingen en zelfs gedrag zoals agressie en impulsiviteit kan beïnvloeden. Maar we weten nog steeds niet veel over de psychologische processen die honger omzetten in een gevoel van hangry."

Dus hoewel bewezen is dat hangry een echte stemming is, weet niemand precies waarom het gebeurt. De experimenten hebben echter wel erkend dat het verschil tussen hungry en hangry veel kleiner is dan we dachten.

Overigens is het onderzoek van MacCormack niet de enige naar dit onderwerp. Ook assistent-professor in Psychology en Neurowetenschap Kristen Lindquist deed hier onderzoek naar. Hiervoor werden 200 studenten bevraagd naar hun emoties terwijl een deel moest fasten en een ander deel wel mocht eten. Lindquist ontdekte doen dat mensen niet alleen chagrijnig worden als ze hongerig zijn. "Ondanks de informele term 'hangry' ontdekten we dat dit effect niet specifiek was voor boosheid opging. De mensen uit ons onderzoek hadden over het algemeen meer kans op intense negativiteit als ze honger hadden en er iets ergs gebeurde – wat erop wijst dat een hongergevoel de oorzaak kan zijn van veel negatieve emoties zoals woede, stress of walging.”

Bron: Marie Claire UK, Time | Beeld: Rough Night