Voor eens en altijd: dit is waarom het belangrijk is om vaker nee te zeggen

The power of saying no.

We helpen allemaal weleens vrienden of kennissen met klusjes en zaken waar we helemaal geen zin in hebben. En we zeggen veelte vaak ja tegen een verzoek van die ene collega, terwijl we er eigenlijk geen tijd voor hebben. Herken je jezelf hierin? Dan moet je toch echt eens vaker nee zeggen.

Nee zeggen

Ben je ook zo slecht in nee zeggen? Dan ben je waarschijnlijk een people pleaser. Niets mis mee – want dat siert je – maar het is niet bevorderlijk voor je eigen gezondheid.  Als je begrijpt waarom dat ene woordje zo belangrijk is, kun je er flink baat bij hebben. Want hoewel nee zeggen voor de meesten een opgave is, levert het aanzienlijke voordelen op voor je algehele geestelijke gezondheid; zoals het stellen van grenzen en andere gedragsnormen.

Waarom zeggen we eigenlijk ja?

Misschien wel de beste manier om te ontdekken waarom nee zeggen zo belangrijk is, is door de redenen te analyseren waarom we zo vaak het tegenovergestelde zeggen.

De belangrijkste reden om ja te zeggen is misschien wel om anderen tevreden te stellen. De meesten van ons doen dit omdat mensen over het algemeen de belangen van anderen willen dienen. Ook houdt het gros van de mensen niet van confrontaties en dit willen we dan ook het liefst vermijden. Als we het gevoel hebben dat nee zeggen meer druk of spanning op ons zal uitoefenen, hebben we de neiging om ja te zeggen om die gevoelens te voorkomen.

Ook vinden we het soms lastig om nee te zeggen uit eigenbelang. We zeggen namelijk ook geregeld iets toe omdat we angstig zijn om iets te missen (je weet wel: FOMO). Als we het gevoel hebben dat nee zeggen ons ervan weerhoudt iets te ervaren waarvan we denken dat anderen dat wel zullen doen, voelt ja zeggen als de enige optie.

Het belang van nee zeggen

Waarom het dan zo belangrijk is om nee te zeggen? Well: het heeft een onwijs effect op onze hersenen. Als we vaker nee zeggen, veranderen we de manier waarop onze hersenen denken en reageren op situaties, waardoor we meer mogelijkheden krijgen om zelf beslissingen te nemen. Dit heeft dan weer effect op onze geestelijke gezondheid, omdat het ons in staat stelt onszelf meer te waarderen. En dat willen we!

Daarnaast helpt het ons ook om prioriteiten te stellen, iets dat ons naar nieuwe kansen kan leiden die niet haalbaar zouden zijn geweest door ja te zeggen. Toch is dat nog niet alles, want het stelt je ook in staat grenzen te stellen.

Één woord, drie letters

Als we beter nee willen leren zeggen, moeten we onszelf bepaalde vragen stellen over de situatie. Daarbij is het key om niet teveel aan de ander te denken, maar je juist op jouw eigen gevoel te focussen. Stel jezelf bijvoorbeeld de vraag of ja zeggen je ervan weerhoudt om je te concentreren op iets dat belangrijker is. Vraag jezelf ook af of je er wel genoeg energie voor hebt.

Bedenk je tot slot dat je niet direct hoeft te antwoorden op iemands vraag. Geef jezelf de tijd om erover na te denken en vervolgens op de juiste manier te reageren. Succes!

Bron: Synergy Heath Programs | Beeld: Adobe Stock