Het idee dat iemand meekijkt wanneer we aan het werk zijn, is niet erg prettig. De oplossing lijkt voor velen dan ook simpel: de camera van je laptop afplakken. Maar heeft zo'n zogenoemde webcamcover eigenlijk echt zin?
Je webcam afplakken
Onder het mom 'baat het niet, dan schaadt het niet' kun je je webcam natuurlijk afdekken met een plastic slider of een stukje tape (high-profile figuren als Mark Zuckerberg doen het ook). Al is het volgens Jonathan Young, werkzaam bij Vantage Technology Consulting Group, vooral iets wat je kunt doen voor je eigen gemoedsrust. "Webcam blockers zijn met name handig voor mensen die soms per ongeluk hun camera aan laten staan", aldus Young tegenover HuffPost. Ook weet hij dat het nuttig is als je laptop meerdere camera's heeft. "Je wilt niet dat de verkeerde aangaat en er dan werkinformatie of iets gênants wordt verstuurd."
Michael Covington, werkzaam bij een groot softwarebedrijf, vult aan dat er ook nog een belangrijke beveiligingsreden is om je camera af te plakken. "Een webcamafdekking is de laatste failsafe-laag die ervoor zorgt dat de gebruiker de controle behoudt over wanneer ze op de camera gezien worden", zo legt hij uit. "Vooral wanneer de camera van het apparaat per ongeluk wordt ingeschakeld vanwege een softwarefout. App-ontwikkelaars kunnen kwaadwillende bedoelingen hebben en hun apps op zo'n manier bouwen dat ze via de camera gegevens van jou vastleggen."
Hackers die meekijken
Mensen plakken hun camera dus af, omdat ze bang zijn dat hackers meekijken. Wel wil Nizel Adams, werkzaam bij het technologieconsultingbedrijf Nizel Corp, je hier wat in gerust stellen. De kans dat een hacker meekijkt, die is erg klein. "Ik begrijp de paranoia, niemand wil zich kwetsbaar voelen, maar de kans dat iemand je hackt en meekijkt via je webcam is minimaal. En als er al een inbreuk op de beveilig plaatsvindt, gaat die inbreuk niet weg door je webcam af te plakken. De hacker zal je nog steeds in de gaten houden, al dan niet via je webcam."
En maak je nu niet te snel zorgen. Een hacker kan namelijk echt niet zomaar in je laptop of desktop komen. Zelfs als iemand jouw computerwachtwoord weet te achterhalen, zijn er nog tig ander stappen die een kwaadwillend persoon moet nemen. Zo moet diegene ook aanvullende info hebben, zoals een extern IP-adres, je precieze IP-adres, de naam van je computer en een poortnummer dat open is en dat bestemd is voor toegang op afstand. Veel computers blokkeren bovendien toegang van buitenaf, dus dan moet een hacker er ook nog eens voor zorgen dat je zelf bepaalde software installeert die hen toegang biedt tot jouw computer. Heel wat stappen dus. "De meeste mensen hoeven zich dus geen zorgen te maken dat hun laptop wordt gehackt" aldus Adams.
Bron: HuffPost | Beeld: Liza Summer (Pexels)