Kleine dingen die je kunt doen om een drukke werkdag iets relaxter te maken

Met de volgende tips kun je stress wat verminderen.

Young stressed upset Asian business woman using mobile phone in office.

Je hebt weleens van die dagen dat je tot over je oren in het werk zit. Van die dagen waarop je spontaan de corona lockdownperiode mist. Het ideaalst zou dan natuurlijk zijn dat je je workload kunt delen met een collega, maar dat is helaas niet altijd mogelijk. En hoewel de volgende tips kunnen voelen als een druppel op de hete plaat, kunnen ze toch iets helpen om je werkdag iets relaxter te maken.

1. Drink groene thee

Groene thee is het perfecte drankje wanneer je even tot rust moet komen. Het is niet alleen lekker, maar het bevat ook L-theanine. Dit kan helpen je boosheid te verminderen én het kan de effecten van cafeïne verzachten en zorgen voor een meer geleidelijke en langdurige alertheid. Je zult in ieder geval niet die 'koffiecrash' ervaren, die sommige koffiedrinkers wel hebben wanneer ze veel koffiedrinken.

2. Kauw kauwgom

Los van het feit dat het je adem verfrist, helpt het ook stress te verminderen. Het kauwen van kauwgom zorgt ervoor dat je je minder zorgen maakt én dat je cortisolniveau (stresshormoon) daalt. Ook kan het je concentratie verbeteren. Klinkt gek, maar uit onderzoek blijkt dat het de hersenactiviteit kan verhogen, waardoor je je beter kunt focussen op een taak.

3. Masseer je handen

Een handmassage is niet alleen lekker, maar het kan ook stress verminderen en voor een kalm gevoel zorgen. Masseer met je duim je handpalm en het helpt je iets te relaxen. Of in ieder geval om even de spanning uit je handen te halen.

4. Haal diep adem

Onderschat de kracht van diep ademhalen niet. Een paar keer diep ademhalen kan er al voor zorgen dat je cortisolniveau omlaaggaat. Daarnaast daalt je bloeddruk, wat voor meer rust en concentratie zorgt.

5. Ruim je bureau op

Als je gestrest bent, is het belangrijk dat je bureau geen troep is. Wanneer alles netjes opgeruimd is, kun je je spullen ook sneller vinden. Daarnaast zijn er minder prikkels, wat ook zorgt voor rust in je hoofd.

6. Ga even weg

Als je de stress echt niet meer aankan, kun je het beste even weggaan. Ga even naar buiten en loop een rondje om weer rustig te worden. Bewegen zorgt ervoor dat je endorfine (gelukshormoon) aanmaakt, wat je humeur meteen verbetert.

Bron: Lifehack | Beeld: Adobe Stock