Deze belangrijke informatie vermelden we bijna nooit op onze cv

Tijd om je cv een update te geven.

Op het internet zijn zoveel voorbeelden te vinden van ‘een goed cv‘. Ook kun je tig templates vinden waarmee je jouw cv leuk kunt opmaken. Maar ondanks deze grote hoeveelheid aan cv-informatie, vergeten veel mensen de volgende dingen op hun cv te vermelden.

Gat in je cv

Jarenlang werd ons met klem aangeraden om niet te persoonlijke dingen op je cv te zetten. En een gat op je cv? Die moesten we helemaal proberen te vermijden. Maar uit onderzoek blijkt dat het juist wel goed is om eerlijk te zijn over de inactieve jaren op je cv. Dit kan je helpen om die ene dreamjob binnen te slepen.

Het verrassende nieuws komt van Vanderbilt University. “Onze studie levert het allereerste bewijs dat vrouwen die persoonlijke informatie verbergen hun kansen op een baan dramatisch verlagen”, aldus professor Joni Hersch. Vrouwen die bijvoorbeeld tijdelijk hun carrière op een lager pitje hebben gezet vanwege kinderen, een wereldreis of iets anders, hebben baat bij het openhartig vertellen van hun verhaal. Die eerlijkheid vinden werkgevers juist refreshing.

Grotere kans

Aan het onderzoek deden 3022 mensen mee. Als potentiële werkgever werd ze gevraagd te kiezen tussen twee vrouwelijke kandidaten, beide met een gat van tien jaar in hun cv. Bij de één werd in geuren en kleuren verteld wat er op persoonlijk vlak was gebeurd en bij de ander stond hierover niets op het cv. Wat bleek? Degenen die op hun cv wel persoonlijke informatie hadden gedeeld, hadden 30 tot 40 (!) procent meer kans om aangenomen te worden. Best logisch eigenlijk: weten wat voor vlees je in de kuip hebt, is altijd fijner dan gokken.

Ook niet weglaten

Naast het opnoemen van je skills en eventueel inactieve jaren, is het ook goed om je soft skills op je cv te benoemen. Ook deze worden vaak vergeten omdat wordt gedacht dat deze er niet toe doen wanneer je jezelf wilt verkopen – en dat terwijl dit een werkgever juist kan overtuigen om jou uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek. Mocht je nog niet op de hoogte zijn van het verschil tussen hard skills en soft skillshard skills zijn leerbare vaardigheden die je gemakkelijk kunt meten, zoals een taal die je beheerst. Soft skills daarentegen gaan meer over de manier waarop jij bent als mens. En hoewel dat wellicht een beetje zweverig klinkt, is het eigenlijk heel duidelijk: het zijn eigenlijk gewoon persoonlijke eigenschappen die jou kunnen helpen het beste uit je carrière te halen.

Bron: Marie Claire UK, Stylist | Beeld: Adobe Stock

Laatste nieuws