Van een romantische herfst – eentje met een herfstzonnetje en niet al te koude temperaturen – is momenteel weinig sprake. Het is weer behoorlijk koud en nat in ons land. Ook op kantoor merken sommigen dat het buiten weer een stuk kouder is – al hebben anderen hier dan weer totaal niets van in de gaten. Hoe kan dat toch?
Temperaturen verschillend ervaren
De strijd om de thermostaat is in menig kantoor weer losgebarsten. Waar de een oké is met de temperatuur, vindt de ander het weer te warm of te koud. Hoe kan het toch dat mensen in dezelfde ruimte de temperatuur zo anders kunnen ervaren? Well, dat heeft met vier verschillende zaken te maken.
1. Je geslacht
Veel vrouwen zullen niet blij zijn met dit nieuws, maar het is helaas de bittere waarheid: (De meeste) vrouwen krijgen het sneller koud dan mannen, zo beweert een onderzoek van de Universiteit van Maryland. De temperatuur van vrouwen ligt over het algemeen hoger dan die van mannen. Helaas betekent dat niet dat vrouwen juist beter tegen kou kunnen. Ze zijn er namelijk aan gewend om het warm hebben. Daarnaast werkt het metabolisme van mannen ook nog eens sneller en een snel metabolisme houdt in dat het bloed sneller stroomt, iets wat het lichaam ook warm(er) houdt.
2. Je lichaamsbouw
Zowel je lengte als je vetgehalte kunnen een rol spelen in hoeverre je het snel koud krijgt. Iemand die meer vetmassa heeft, heeft daarmee meer lagen die je kern beschermen tegen de kou. Wat lengte betreft, krijgen langere mensen het sneller koud aangezien ze door hun lengte ‘meer kou opvangen’ dan een kleiner persoon.
3. Je slaappatroon
Krijg je niet genoeg slaap? Dan heeft ook dit invloed op de manier waarop je lichaam omgaat met temperaturen. Tenminste, dat geldt als we het onderzoek dat gepubliceerd werd in the European Journal of Applied Physiology mogen geloven. Volgens de onderzoekers ervaren mensen een daling in de lichaamstemperatuur wanneer ze weinig hebben geslapen.
4. Je algehele gezondheid
Hierboven somden we al enkele redenen op waarom je het zo koud (of juist warm) kunt hebben, maar er zijn nog genoeg andere mogelijke verklaringen. Een aantal medische aandoeningen kan er ook voor zorgen dat je het vaak koud hebt, zoals een ijzertekort of problemen met je schildklier. Heb je het wel heel vaak koud? Dan kan het nooit kwaad om de dokter te raadplegen.
Bron: Tips en Weetjes, Pure Wow | Beeld: Mikhail Nilov (Pexels)