Waarom je naast een to-dolijstje ook een done-lijst moet maken

Meetings, deadlines en een overvolle inbox komen vaak nog bovenop een lange to-dolijst. En dat geeft niet bepaald een rustig gevoel. Des te meer redenen om een done-lijstje te maken!

Veel mensen ervaren momenteel een groeiende werkdruk: meetings, deadlines, afspraken, projecten. Het is veel. Aan het eind van de dag heb je waarschijnlijk niet alles van je to-dolijst kunnen afvinken en om die reden kan het heel goed zijn om ook een done-lijst te maken.

Done-lijstje

Wie elke dag een to-dolijstje maakt, komt aan het einde van de dag vaak tot de conclusie dat niet alles is gedaan. Doorschuiven naar de volgende dag dan maar. Het zorgt er helaas niet alleen voor dat je de volgende dag meer te doen hebt, maar het geeft ook een wat onrustig gevoel: want wat heb je nu allemaal gedaan vandaag? Maak daarom ook een done-lijstje. Schrijf op wat je allemaal wél hebt gedaan. Wij geven je een aantal redenen waarom je het zou moeten doen.

1. Het geeft je een voldaan gevoel

Vaak staan onze to-dolijstjes vol met de belangrijkste taken voor de dag. Als we daar maar één of twee van kunnen afstrepen, geeft dat vaak het gevoel alsof we niet genoeg hebben gedaan. En dat terwijl je waarschijnlijk genoeg hebt gedaan, zoals de boodschappen, koken en de gang opruimen. Er is niets fijner dan één voor één je taken af te kunnen strepen. Daarom is daar het done-lijstje. Zoals de naam eigenlijk al aangeeft, maak je hierbij een lijstje met dingen die je al gedaan hebt. Afwas gedaan? Check! Het huis gestofzuigd? Check! Al je e-mails beantwoord? Check! Hierdoor zie je dat je eigenlijk tóch wel veel hebt gedaan (en mag je stiekem ook best trots zijn op jezelf).

2. To-dolijstjes kunnen overweldigend zijn

Hoe langer je to-dolijstje wordt, hoe overweldigender dit kan aanvoelen. Dit kan ook nog eens erg demotiverend werken. Je hebt dan het gevoel dat het toch niet gaat lukken om alles af te krijgen. 'Laat dan maar', horen we onszelf al denken. Dat is zonde, want je kunt meer dan je denkt. Die lange to-dolijsten kunnen overweldigend zijn. Een done-lijstje is dat daarentegen niet, je ziet hierop juist wat al wél gedaan is. En vaak zijn dat meer taken dan je denkt.

3. Je wordt dankbaar voor de kleine dingen

Een koffietje drinken met vriendinnen, een half uurtje bellen met je moeder of twee afleveringen van je favoriete show kijken. Het zijn juist deze kleine dingen die we vaak snel weer vergeten. Door ze op te schrijven op je done-lijstje, sta je erbij stil hoe fijn deze momenten juist zijn.

4. Het zorgt voor een routine

Juist door elke dag op te schrijven wat je gedaan hebt, krijg je meer inzicht in je dagelijkse routine. Ben je de ene dag productiever dan de ander? Kijk dan eens wat je die dag anders hebt gedaan. Heb je bijvoorbeeld ’s ochtends al gesport of ben je eens wat eerder opgestaan? Misschien werkt dit wel wonderen voor jouw productiviteit!

5. Je traint je geheugen

Wat heb je in de ochtend ook alweer gedaan? Vaak zijn we het aan het eind van de dag alweer vergeten. Door een done-lijstje bij te houden, train je je geheugen dus. Je bent je bewuster van wat je allemaal doet en hébt gedaan, waardoor je deze taken beter zult onthouden. Het is ook nog eens leuk om aan het eind van de week te lezen wat je die week allemaal hebt beleefd.

Bron: Page Flutter, Dingen voor Vrouwen | Beeld: Adobe Stock