The Crown-actrice Haydn Gwynne overleden

Ze stierf op 66-jarige leeftijd.

De Engelse actrice Haydn Gwynne is op 66-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Haar agentschap deelt in een statement dat ze in het bijzijn van haar geliefden in het ziekenhuis is gestorven.

Groot verdriet

“Met groot verdriet delen we dat toneel- en filmster Haydn Gwynne – na haar recentelijke diagnose kanker – op vrijdag 20 oktober in het ziekenhuis is overleden. Ze was omringd door haar geliefde zoons, naaste familie en vrienden”, deelt Haydns agentschap in een statement. “We willen het personeel van de Royal Marsden and Brompton Hospitals bedanken voor hun geweldige zorg de afgelopen weken.”

Doorbraak

Haydn begon haar acteercarrière in 1985, maar brak bij het grote publiek door in 1990 toen ze de rol van de cynische journalist Alex bemachtigde in de Britse komedieserie Drop the Dead Donkey. Deze rol leverde haar zelfs een BAFTA-nominatie op.

Ook speelde ze in series als Sherlock en Law & Order, en speelde ze Clothilde in Beauty and the Beast. Bovendien stond de actrice ook graag in het theater. Zo stond ze onder meer op de planken in West End en op Broadway. Een van haar bekendste rollen was Margaret Thatcher in The Audience.

Koninklijke rollen

In haar latere carrière had Haydn een aantal koninklijk gerelateerde rollen. Zo was ze als Lady Susan Hussey te zien in het vijfde seizoen van The Crown. Ze speelde een van de ladies in waiting van Queen Elizabeth II. Ook had ze een grote rol in de komedieserie The Windsors. Hierin speelde ze koningin Camilla, de vrouw van koning Charles.

Haydn Gwynne als Lady Susan in The Crown

Grappig en serieus

Veel fans van de actrice delen een eerbetoon aan Haydn op social media. Ook actrice Hellen Mirren herdenkt de actrice op Instagram. De twee waren samen te zien in het toneelstuk The Audience. “Haydn was een fantastisch persoon en een zeer toegewijde actrice. Ik heb het grote genoegen gehad om met haar het podium te delen in het stuk The Audience”, deelt de actrice. Hellen vervolgt dat Haydn zowel serieus als grappig was, en dat dit zorgde voor de perfecte balans in haar carrière. “We zullen haar heel erg missen.”

Bron: Beau Monde, Variety, The Standard, Nu.nl | Beeld: NL Beeld, The Crown

Laatste nieuws