Een vriendschap beëindigen kan net zo pijnlijk zijn als een relatiebreuk

De gevolgen van een verbroken vriendschap worden nog weleens onderschat.

Iemand die met een relatiebreuk dealt, krijgt vaak steun uit alle hoeken. Diezelfde sympathie ontvangen (en geven) we niet altijd wanneer iemand een vriendschap is verloren, en dat terwijl een vriendschapsbreuk net zo pijnlijk kan zijn als een relatiebreuk.

Spanningen

Een vriendschap die op de klippen loopt, wordt nog weleens afgedaan als ‘iets wat nu eenmaal gebeurt’. Een verhuizing kan een wig drijven tussen twee personen of soms is juist het steeds grotere gebrek aan gemeenschappelijke interesses de boosdoener die het vriendschapsvuur langzaam dooft. Soms groeien vrienden nu eenmaal uit elkaar, maar dat betekent niet dat het daarom niet pijnlijk is.

Psycholoog Andrea Bonior stelt dat mensen vaak onderschatten hoe moeilijk het is als een vriendschap tot een einde komt. Zo ziet niet iedereen het als ‘acceptabel’. Als je een romantische relatie verbreekt omdat je gevoelens hebt voor iemand anders, dan snappen mensen het. Maar aan het aantal vrienden dat je kunt hebben zit geen maximum. Binnen vriendengroepen kan men het daarom lastig vinden als een vriendschap wordt verbroken en dit kan tot spanningen en ruzies leiden.

Verwaterde vriendschap

Een vriendschap die verwatert is iets wat velen in hun leven zal overkomen. Maar wat als vele vriendschappen van jou op deze manier aflopen? In dat geval is het belangrijk om bij jezelf te rade te gaan. Vind je het moeilijk om de juiste vrienden te kiezen of ben je misschien – kort door de bocht gezegd – snel op ze uitgekeken, iets waar overigens langs niet altijd sprake van is. Het is belangrijk om te beseffen dat het stuklopen van een vriendschap veel voorkomt.

Als een vriendschap strandt, betekent het niet dat je de leuke herinneringen niet kunt koesteren. Je hoeft niet te doen alsof de vriendschap nooit bestond en nog wel het belangrijkste: het is oké om verdrietig te zijn om de stukgelopen vriendschap.

Vriendschap beëindigen

Een vriendschap die verwatert is vaak iets wat onbewust gebeurt. Weet jij dat je niet meer achter een bepaalde vriendschap staat? Laat het dan niet bewust doodbloeden, maar wees eerlijk. Haal geen oude koeien uit de sloot, maar vertel eerlijk dat jullie uit elkaar zijn gegroeid en dat je dankbaar bent voor de vriendschap die jullie hadden. Of dat niet ongemakkelijk is? Dat kan het wel even zijn, maar zo houd je meer tijd over voor de vriendschappen waar je echt voor wilt gaan.

Bron: Dingen voor Vrouwen | Beeld: Yan Krukau (Pexels) 

Laatste nieuws