Science says: dit zijn de drie vriendschappen die er zijn

En alle drie de vriendschappen zijn even belangrijk om te hebben.

Friends is een van de tv-shows die veel millennials hoog hebben zitten. En dat NYC-appartement was leuk, maar met name de hechte en unieke vriendschap van de karakters zorgde voor het succes van de show. Wie wil dat nu niet? Wij vroegen ons daarom af welke vriendschappen je nu echt nodig hebt om gelukkig te zijn.

Gelukkigst door positieve relaties

In het leven is het belangrijk om een baan te hebben – het liefst eentje met een goed salaris – en een dak boven je hoofd. Toch is het niet waar we het gelukkigst van worden. Deze zaken dragen er natuurlijk wel aan bij, zonder zou het ook niet goed gaan, maar waar we volgens een Harvard Study het gelukkigst van worden zijn positieve relaties.

Het onderzoek boog zich over de vraag welke zaken kunnen leiden tot geluk en een goede gezondheid. Hieruit kwamen zeven key practices naar voren: 1: niet roken, 2: alcoholmisbruik vermijden, 3: een gezond lichaamsgewicht behouden, 4: dagelijks bewegen, 5: een adaptieve copingstijl eigen maken, 6: zorgen dat je een groeimindset hebt (altijd nieuwe dingen willen leren) en 7: lange termijnvriendschappen en liefdevolle relaties onderhouden.

De drie vriendschappen

Hoewel elke vriendschap uniek is, zijn alle vriendschappen volgens de filosoof Aristotle onder te verdelen in drie categorieën, oftewel drie soorten vriendschappen. Dit zijn dan ook de vriendschappen die Harvard-professor Arthur Brooks behandelt in zijn lessen over hoe je geluk kunt managen. De professor scheef er zelfs een rapport over: The Best Friends Can Do Nothing for You, waarin hij op zijn manier de drie soorten vriendschappen uitlegt.

1. De nuttige vriendschappen

Nuttige vriendschappen kun je met veel mensen hebben, ook met de mensen met wie je werkt. De zogenoemde 'nuttige' vriendschap is volgens Brooks "doorgaans transactioneel van aard".

2. Vriendschappen gebaseerd op plezier

“Dit soort relaties is gebaseerd op wederzijdse bewondering", deelt Brooks. "Dit omdat iedereen plezier haalt uit de omgang met de ander. Als iemand zijn of haar vriend grappig, interessant en een bron van plezier vindt, is het waarschijnlijk een vriendschap van plezier."

3. ‘Perfecte’ vriendschappen

Perfect is natuurlijk een moeilijk meetbaar begrip, zo weet ook Brooks. "Volgens de normen van Aristoteles zijn perfecte vriendschappen het volgende: vriendschappen tussen mensen die een wederzijdse liefde hebben voor iets dat hen niet alleen samenbrengt, maar wat ook zorgt dat beiden hoge morele standaarden willen naleven. Een relatie is niet perfect als deze gebaseerd is op nut of plezier, maar wanneer deze gericht is op het verbeteren van de omstandigheden van de ander", aldus Brooks.

Bron: CNBC | Beeld: Friends