Hoe belangrijk is het om een oogcrème te gebruiken?

Short answer: het ligt er maar net aan wat je wilt.

Een skincare regime bestaat al snel uit een cleanser, een toner, een serum, een moisturizer en een SPF. En dan hebben we het nog over een simpele routine. Wij vroegen ons daarom af in hoeverre het nu echt nodig is om ook een oogcrème op te nemen in je huidverzorgingsplan.

Ingrediënten

Er wordt nog weleens gedacht dat een oogcrème verspilling van geld is en dat andere verzorgingsproducten prima werken rondom de ogen. Maar kloppen die aannames wel? Aan Stylist vertelt skincare expert Abigail Williams er meer over. “De meeste oogcrèmes hebben dezelfde basis ingrediënten als gezicht moisturizers, maar ze zijn geformuleerd met specifieke ingrediënten om veelvoorkomende klachten rondom de ogen aan te pakken.”

Betekent dit dat je een speciaal product nodig hebt voor je ogen? Niet per se. “De meeste moisturizers voor het gezicht zijn geschikt voor het gebied onder je ogen en je hebt niet per definitie een apart product nodig”, vindt dermatoloog Dr. Anjali Mahto. “In het algemeen kun je een product rondom je ogen gebruiken als het geschikt is voor je gezicht."

Veroudering tegengaan

Een oogcrème hoeft dus niet per se, maar het kan ook geen kwaad. Dus in hoeverre zou je dan toch resultaat kunnen merken als je een oogcrème gebruikt? Dr. Mahto legt uit dat je realistisch moet blijven in je verwachtingen. “Geen enkele hoeveelheid oogcrème zal leeftijdsgerelateerde kwaaltjes als slappe oogleden verbeteren, ongeacht wat het product ook beloofd.”

Dr. Mahto benadruk dat het in dat geval beter is om te investeren in een goede SPF. “De huid rondom de ogen is gevoelig voor schade door de zon en een moisturizer kan de huid wel tijdelijk ontdoen van fijne lijntjes, maar een SPF rondom je huid smeren is vitaal om vroegtijdige veroudering te voorkomen.”

Toch gebruiken

Hoewel bovenstaande niet echt een strong case maakt voor oogcrème, kan het smeren van een dergelijke crème toch wel z’n voordelen hebben. “Wat oogcrèmes niet kunnen, is het verwijderen van fijne lijntjes, rimpels, wallen en hangende oogleden. Maar met de juiste oogcrème kun je wel tekenen van vermoeidheid, dofheid en uitdrogingslijnen wel verminderen”, aldus huidexpert Nicolas Travis. Zo zit het dus!

Bron: Stylist UK | Beeld: Karolina Grabowska (pexels)