Het is koud, het sneeuwt of regent, en van de zon is tijdens het Nederlandse najaar soms geen spoor te bekennen. Toch weten we inmiddels al langere tijd dat we onze huid tijdens deze druilerige periode ook moeten beschermen met een SPF. De noodzaak hiervan voelen we alleen niet altijd. Dus wat gebeurt er eigenlijk als je je huid in de herfst en winter niet beschermt tegen Uv-straling?
Waarom ook in het najaar?
We wéten dat smeren belangrijk is, maar waarom ook alweer? Dat heeft allemaal te maken met huidbescherming. Ook in de winter kan je huid schade oplopen door Uv-straling. Steker nog, zichtbare veroudering van de huid wordt voor 80 procent veroorzaakt door die Uv-stralen, zo blijkt uit onderzoek van Frederic Flament.
In de zomer kunnen we soms behoorlijk verbranden als de zon sterk is. Dit komt door de zogenoemde UVB-straling. Deze UVB-straling neemt in de winter af, maar UVA, die verantwoordelijk is voor huidveroudering, blijft het hele jaar in dezelfde mate actief. Uit onderzoek gepubliceerd op Nature.com blijkt dat ook op de koudste winterdag de UV veel schade aan de huid kan aanbrengen.
Je huid
Omdat je in de winter niet voelt dat je huid schade oploopt – zoals in de zomer wel het geval is als je verbrandt – kunnen mensen laks omgaan met het smeren van SPF in de winter. Maar wist je dat UVA-straling in de winter soms veel sterker kan zijn?
Daarnaast bestaat zonlicht uit infraroodlicht en dat is in de winter ook actief. Eerst werd nog gedacht dat infraroodlicht onschadelijk is, maar uit een onderzoek uit 2012 blijkt dat ook dit licht je huid kan beschadigen. Infraroodlicht kan de vrije radicalen in je lichaam verhogen, wat ook weer voor verouderingsschade kan zorgen.
DNA-schade
Als je je huid niet beschermt tegen de Uv-stralingen, kan dat ook leiden tot DNA-schade. Dit veroorzaakt niet alleen huidveroudering, maar kan ook leiden tot huidkanker. Zonlicht, direct of indirect, kan dan gebeurtenissen in je huid teweegbrengen die de segmenten van het DNA in je huidcellen vernietigen. De huidcellen kunnen dan muteren en dat kan resulteren in huidkanker. Dus, smeren, smeren, smeren!
Bron: Lamelle | Beeld: iStock
- Lamelle
- iStock