Recyclen, water besparen, natuurlijke materialen... Yep, ook op het gebied van haren wassen en stylen kunnen we stappen in de groene richting zetten.
Wassen
Van je hele beautyritueel is het onderdeel ‘haar wassen’ misschien wel het meest milieubelastend. Dat komt door de hoeveelheid water en energie, maar ook door de ingrediënten in je shampoo en conditioner. Een paar simpele tips.
1. Douche kouder. Oké, we snappen heus dat je hartje winter niet koud wilt douchen. Maar een graadje lager helpt al, net als een half minuutje koud afdouchen, dat scheelt een deel van de energie. Plus: het is ook nog eens heel goed voor de bloedcirculatie in je huid en lijf.
2. Was je haar minder vaak en bespaar zo een hoop water. Om je wasbeurt een dagje uit te stellen, gebruik je een droogshampoo. Als je dan ook nog een kiest op plantaardige basis, zit je helemaal goed.
3. Laat je conditioner minder lang intrekken, en verkort zo je douchebeurt. Als 500 mensen hun conditioner 10 seconden eerder uitspoelen, bespaart dat 90.000 liter water. Of skip de conditioner helemaal, scheelt nog meer. Misschien niet haalbaar voor ieder haartype, maar voor sommige lokken is een leave-in serum dat je aanbrengt na je wasbeurt ook een prima optie.
4. Switch naar duurzame(re) merken. We noemen een handjevol: Davines, Maria Nila, Biolage RAW, We Are Paradoxx en Nederlands merk Naïf maken allemaal fijne duurzame producten die werken en niet inboeten op het luxe gevoel.
5. Ga verpakkingsvrij. Die plastic flessen geven een hoop troep, en bovendien is het vervoer ervan ook milieubelastend, omdat er toch vooral water wordt vervoerd. Een goeie optie is shampoo in bar-vorm. Al een tijd in opkomst en steeds meer merken bieden zo’n optie. Vraag je je af: hoe bewaar ik zo’n ding? Nou, bij Ethique kun je een bijpassend bakje krijgen om je shampoo-bar onder de douche te bewaren.
Stylen
1. De meeste kammen en haarborstels zijn gemaakt van single-use plastic. Gelukkig zijn er ook steeds meer pla- neetvriendelijke alternatieven. Dus als je een nieuwe borstel of kam nodig hebt – als je huidige nog even mee kan, lekker blijven gebruiken natuurlijk! – investeer dan in een exemplaar dat uiteindelijk te recyclen is. Bijvoorbeeld gemaakt van materialen als gecertificeerd hout, en zonder plastic.
2. Föhnen kost een hoop stroom. Inkoppertje dus dat je door korter te föhnen milieuvriendelijker bezig bent. Misschien makkelijker gezegd dan gedaan, want zo simpel is dat toch niet? Nou, wel dus. Gebruik een spray die het drogen van je haar versnelt, dat scheelt je een paar minuten.
3. Stap ook voor het stylen van je haar over op duurzame(re) producten. Ivy Haircare heeft bijvoorbeeld een fijne mousse en fixing spray op basis van natuurlijke ingrediënten. Op de verpakkingen zit statiegeld; als je je lege flacons inlevert, krijg je tegoed voor een nieuw exemplaar en zorgt het merk ervoor dat jouw lege verpakking op de juiste manier gerecycled wordt. Een topsysteem!
Recyclen
1. Het scheiden van keukenafval gaat vaak al heel goed. Aparte bak voor je plastic, en klaar ben je. In de badkamer gaat ’t iets vaker mis. Terwijl veel merken al wel de stap hebben gezet naar recyclebare of composteerbare verpakkingen. Tip: check altijd de verpakking om te lezen hoe jouw shampoofles het beste bij het afval terechtkomt. Soms is de fles zelf bijvoorbeeld van recyclebaar plastic – dus: scheiden als plastic afval – maar het tuitje waar de shampoo uit komt nog niet. Dan is het zaak om ze even te scheiden in plaats van de fles in z’n geheel weg te gooien.
2. Waarom je verpakking weggooien als je ’m ook kunt bijvullen? Steeds meer merken bieden zo’n refill-service aan, vaak in een salon waarmee ze samenwerken. Moet er wel net een bij jou in de buurt zitten, maar als dat het geval is: doen! Duurzaam haarmerk Authentic Beauty Concept biedt deze optie. En beautymerk Likami maakt prachtige glazen verpakkingen – staat ook nog mooi in je badkamer – en de inhoud is online bij te bestellen.
3. Het duurzame verhaal van veel haarmerken reikt verder dan alleen de inhoud of de verpakking. Zo werkt Wella Professionals samen met The Green Scissors, een organisatie die afgeknipt haar bij salons ophaalt en het omzet in compost, zodat het terug de natuur in gaat. En koop je een product van eco-haarmerk weDo/, dan belooft het merk dat er maar liefst acht plastic flessen uit de zee worden gehaald. Zo draag je met de keuze voor je haarproduct op meerdere vlakken bij aan een iets groenere wereld.
- Marjolein Vermeij
- iStock