Valt heel erg mee: zoveel komen mensen gemiddeld aan tijdens de feestdagen

Maak je dus vooral geen zorgen om een paar kerstkransjes meer of minder.

Of je nu gaat gourmetten, steengrillen of geniet van een vijfgangendiner; tijdens de feestdagen eten we allemaal net wat meer dan normaal. Maar je rot voelen over eventueel aangekomen pondjes is niet nodig. Bovendien, zoveel blijken we gemiddeld helemaal niet aan te komen tijdens de feestdagen.

Bijna geen verschil

We eten tijdens de feestdagen wat meer. Niet zo gek, tijdens gezellige gelegenheden staat er nu eenmaal vaak meer eten op tafel, eten waar je bovendien moeilijk nee tegen kunt zeggen. En ja, van te veel eten kun je natuurlijk wat aankomen, maar het is niet zo erg als sommigen beweren – namelijk dat je twee tot vijf kilo aankomt.

Hoeveel je dan wél aankomt werd onderzocht door het Engelse tijdschrif Journal of Medicine. Volgens hun internationale onderzoek valt het namelijk allemaal wel mee met de kilo’s die je aankomt.

Nog geen 1 procent

Zo zou je gewicht tijdens de feestdagen slechts 0,7% verschillen van je lichtste gewicht dat jaar. Dat betekent voor iemand die 68 kg weegt, zo’n halve kilo. Het tijdschrift Journal of Obesity voegt daaraan nog toe dat mensen gemiddeld 0,2 à 0,9 kg aankomen tijdens de feestdagen.

Ook een goed idee: ga niet meteen de dag na je eetfeestje op de weegschaal staan. Dan is de kans inderdaad aanwezig dat je een stuk zwaarder bent, maar daar is een logische verklaring voor. Je lichaam heeft het eten nog niet verteerd en bovendien houdt je vaak veel meer vocht vast. Al die snacks en gerechtjes bevatten vaak best wat zout, en daardoor lijk je zwaarder op de weegschaal. In realiteit valt het gelukkig erg mee. Weeg je na een paar dagen nog eens en je zult zien dat het allemaal erg meevalt!

Bron: Grazia, HLN | Beeld: Antoni Shkraba (Pexels)