Hoe je Twixmas productief doorkomt als je gewoon moet werken

Twixmas heeft niets te maken met chocola, maar het is de benaming voor de periode tussen kerst en oud en nieuw.

Employees analyzing figures on Christmas

Een groot deel van de mensen moet gewoon werken tijdens Twixmas, de periode tussen Kerstmis en het nieuwe jaar. Dit is hoe je die periode productief én relaxed doorkomt.

Wat is Twixmas?

Bij het horen van Twixmas moet je misschien denken aan het Twix-chocolaatje (we know we did), maar het heeft niets te maken met chocolade. Nadat de hectische kerstdagen achter de rug zijn – en laten we wel wezen, dat zijn soms stressvolle dagen –, markeert Twixmas de periode tussen kerst en oud en nieuw, wanneer iedereen het weer wat rustiger aan begint te doen en toeleeft naar het nieuwe jaar.

Verpleegkundigen, horecamedewerkers en andere hulpverleners moeten gewoon aan de slag tijdens deze periode, maar een deel van de personen met een kantoorbaan is vrij tijdens Twixmas, al zijn er ook kantoormedewerkers die gewoon aan het werk moeten. In eerste instantie klinkt het misschien een beetje zuur om dan te moeten werken, maar uit een peiling van LinkedIn blijkt dat 35 procent van de werkenden het fijn vindt om tijdens Twixmas aan de slag te gaan, al werkt een kwart enkel 'omdat het moet'.

Productief

De dagen tussen kerst en oud en nieuw zijn vaak wat traag. En dat is fijn, want dan kun je op werkgebied ook wat op adem komen, al wil je natuurlijk ook niet lopen niksen. Carrière-expert Laura van Horssen deelt daarom een aantal manieren om deze Twixmas-dagen goed door te komen.

Geniet van de voordelen van de rustige periode 

Oké, in sommige sectoren is het flink aanpoten tijdens Twixmas, maar het kent ook voordelen dat veel mensen nu niet naar het werk hoeven. Van Horssens advies? Geniet ervan. "Veel mensen zijn vrij tussen kerst en oudjaar. Dat betekent: niet hoeven staan in overvolle treinen, meer ruimte op de anders zo hectische fietspaden en geen eindeloos lijkende files."

Stel een realistische to-do-lijst op

Zeker wanneer je een kantoorbaan hebt, zullen veel van je collega's tijdens Twixmas genieten van een aantal vrije dagen. Leuk voor hen, maar soms wat onhandig voor jou, bijvoorbeeld wanneer jij hun hulp nodig hebt om een bepaalde taak te voltooien. Het beste kun je volgens Van Horssens een overzichtje maken van de taken die afhankelijk zijn van collega's die er momenteel niet zijn. "Plan deze voor het nieuwe jaar. Hierdoor creëer je een overzichtelijk en georganiseerd begin van het jaar zonder overweldigd te raken."

Verzeker jezelf van een takenlijst die sowieso uitvoerbaar is

Het is een leuk idee om vast die ene nieuwe campagne te bespreken, maar als veel van je collega's er niet zijn, heeft dat niet zoveel zin. Bedenk daarom wat je nu wel kunt doen, en benut je tijd slim. Er zijn vast klusjes die je al lange tijd had willen doen waar je geen tijd voor had. Je inbox opruimen bijvoorbeeld, of overvolle folders op je computer ordenen.

Maak het gezellig

Misschien balen sommige van je collega's wel dat ze aan het werk moeten tijdens Twixmas - misschien baal jij zelf ook wel enorm. Bij de pakken neerzitten helpt echter niemand. "Maak het gezellig op kantoor met de collega's die ook aan het werk zijn", tipt Van Horssens. "Geniet samen van een uitgebreide lunch, zet een lekker muziekje op en creëer een gezellige sfeer. Hierdoor wordt de overgang van de feestdagen naar kantoorwerk minder abrupt, en slepen jullie elkaar door de dagen heen."

Ruim het kantoor op 

We hebben het altijd over een voorjaarsschoonmaak, maar een nieuwjaarschoonmaak kan net zo fijn zijn. Als je wat extra tijd over hebt, is dit het ideale moment om het kantoor aan te pakken. Ruim je bureau op en gooi weg wat je niet meer nodig hebt. Ook geen slecht idee: de koelkast checken op voedingsmiddelen die niet meer goed zijn. Niet een heel leuk klusje, maar het is wel fijn om het nieuwe jaar fris te beginnen.

Stel doelen voor het komende jaar.

"De tijd nemen tijdens Twixmas om een stap terug te zetten en te kijken naar waar je de komende twaalf maanden stapsgewijs naartoe wilt werken, is een ander effectief gebruik van de drie Twixmas dagen", raadt Van Horssens aan. En we doen dit meestal al op persoonlijk vlak, maar ook op carrièrevlak is het raadzaam. Je hebt nu immers de tijd om te reflecteren op het afgelopen jaar en om na te denken over toekomstige doelen én hoe je die wilt behalen.

Bron: LinkedIn | Beeld: Adobe Stock