Zo geeft je huid aan dat je te veel verschillende huidverzorgingsproducten gebruikt

Een regime van tien stappen is echt niet nodig.

Niacinamide, hyaluronzuur, retinol, salycilzuur, AHA's, BHA's, anno 2024 zijn we maar wat bekend met deze termen en zien we ze niet meer als vage scheikundige componenten. Alhoewel ze stuk voor stuk iets goeds voor de huid kunnen betekenen, is het wel belangrijk dat je niet te veel verschillende actieve ingrediënten op je huid aanbrengt.

Te veel skincare gebruiken

Het mag dan trending zijn op social media om een huidverzorgingsroutine van 10 stappen aan je volgers te demonstreren, maar je huid doe je daar niet altijd een plezier mee. Begint je huid er zelfs slechter uit te zien? Dan zou het volgens huidspecialist James Vivian niet zo'n slecht idee zijn om jezelf op een skincare diet te zetten, want ja, het is mogelijk om te veel huidverzorgingsproducten te gebruiken.

Er zijn meerdere zaken die de huidbarrière kunnen verstoren. Op een vieze kussensloop slapen, bijvoorbeeld. Of geparfumeerde bodylotions gebruiken. Maar een geïrriteerde of beschadigde huidbarrière wordt vaak veroorzaakt door een verkeerd gebruik van huidverzorgingsproducten. Ergens te veel van gebruiken, bijvoorbeeld.

“Huidverzorging kan tegenwoordig echt werken. Wanneer je geweldige producten combineert met specifieke problemen en ze regelmatig gebruikt, kun je mooie veranderingen aan de huid zien en voelen,” vertelt Vivian aan Body+Soul. "Dus als een beetje huidverzorgingsmagie zo goed werkt, zal meer ervan gebruiken alleen maar helpen, toch? Fout! Het is als overmatig sporten of te veel eten - het eindigt nooit goed." Vivian vervolgt dat te veel actieve huidverzorging een averechts effect kan hebben. Het kan de huid gevoelig maken, waardoor alle positieve effecten van je skincare niet meer helpen.

Symptomen

Heb je last van een outbreak of is je huid geïrriteerd? Dan zijn veel mensen geneigd om meer van een bepaald huidverzorgingsproduct te gaan gebruiken, of om een nieuw product in hun routine op te nemen. Maar dat is volgens Vivian niet verstandig. "Dit verergert alleen de problemen en leidt tot verdere schade. Hoe meer huidverzorging je gebruikt, hoe moeilijker het is om vast te stellen wat wel en niet voor jou werkt."

Als je jouw huidverzorgingsroutine uitbreidt met een nieuw product met een actief ingrediënt erin, is het goed om op te letten hoe jouw huid erop reageert. Hoewel je huid in sommige gevallen aan een product moet wennen, zoals retinol, kunnen de volgende symptomen weergeven dat je te veel huidverzorging gebruikt:

  • Een vervelend gevoel van de huid
  • Roodheid
  • Irritatie
  • Droogheid/uitdroging
  • Schilfering
  • Puistjes

Wat te doen?

Vermoed je dat jij ook te veel huidverzorgingsproducten gebruikt? Dan is het tijd voor een skincare diet. "Breng je routine terug naar een geschikte non-exfoliating cleanser, een moisturizer en een SPF", adviseert Vivian. Op deze manier geef je jouw huid de tijd om te kalmeren en om te helen. Het kan ongeveer een paar dagen tot een paar weken duren voor de huid verbetert. "Begin daarna langzaam één product per keer opnieuw in te voeren." Op deze manier kun je kijken hoe jouw huid op dat ene product reageert. En neem ook echt de tijd voor je nóg een product toevoegt. Merk je irritatie op nadat je een nieuw product gebruikt? Dan betekent dit waarschijnlijk dat het verzorgingsproduct niet geschikt is voor jouw huid."

Bron: Body + Soul | Beeld: Yaroslav Shuraev (Pexels)