Geuren kunnen je productiviteit boosten en je helpen met focussen

Bonus: je werkt dan ook nog eens in een omgeving die lekker ruikt.

Met inkakmomenten is de gemiddelde kantoormedewerker meer dan bekend. Ze kunnen je overkomen na een lange meeting (of erger: tijdens) of wanneer je na een superproductieve ochtend alle must-do's al van je lijstje hebt kunnen strepen. Een hack om je productiviteit te boosten en gefocust te blijven? Die is meer dan welkom.

De kracht van geur

Er zijn verschillende methodes waarmee personen met een kantoorbaan het inkakmoment proberen te bestrijden. Een muziekje opzetten, een vierde kop koffie drinken of even een rondje lopen door de kantoortuin. Contentcreator Caroline Stern gooit het echter over een andere boeg. Zij zet geur in om haar productiviteit te boosten en om focus te houden, de geur Escapade Gourmande van Maison Mataha, om precies te zijn. Wanneer ze deze vanillegeur opsprayt, heeft ze het gevoel dat ze 'that girl' is die dingen gedaan krijgt.

De kracht van geur moeten we niet onderschatten. Bepaalde geuren kunnen ervoor zorgen dat we beter werken en dat we helderder denken. Een van de redenen hiervoor is simpel. We houden nu eenmaal van het ruiken van lekkere luchtjes. "Aangename geuren worden geassocieerd met betere prestaties, waarschijnlijk omdat we er een beter humeur van krijgen", vertelt Mark Moss aan HuffPost. En Mark kan het weten. Hij is hoofd van de psychologieafdeling aan de Northumbria University en deed onderzoek naar de effecten van geur op stemming en cognitie. "Onaangename geuren verminderen prestaties, wat hoogstwaarschijnlijk komt omdat we dan in een negatieve stemming komen."

Wat er gebeurt in de hersenen

We koppelen lekkere geuren dus aan een positieve stemming en dat kan zorgen voor een betere focus. Maar er is nog een reden waarom we er productiever van worden. Dit komt door de interactie van geuren in de hersenen. Het reukorgaan verwerkt logischerwijs wat we ruiken, maar dit orgaan projecteert dit ook naar andere gebieden in de hersenen. "Het reukorgaan doet dit meer dan elk ander zintuigorgaan", aldus Moss. Wanneer je een geur ruikt (en dus inademt) wordt die geur dus ook naar je hersenen gestuurd.

Wat je een aangename geur vindt, hangt natuurlijk af van je voorkeuren. Al wil Moss je graag adviseren. Zo kunnen geuren als pepermunt, rozemarijn en salie volgens het hoofd van de psychologieafdeling helpen als je je moet concentreren. Kalmerende geuren kun je in dit geval beter achterwege laten, denk aan lavendel en kamille.

Bron: HuffPost | Beeld: Adobe Stock